szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Március vége óta állomásozott rengeteg orosz katona az elcsatolt félszigeten.

Megkezdődött a Krímbe hadgyakorlatra átdobott katonai erők kivonása – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

Szergej Sojgu védelmi miniszter csütörtökön elértnek nyilvánította az orosz déli és nyugati katonai körzetben zajló harckészültség-ellenőrzés céljait, és elrendelte, hogy a hadgyakorlatra átdobott két hadsereget és három légideszant hadosztályt vonják vissza állandó állomáshelyükre. Az egységeknek április 23. és május 1. között kell visszatérniük bázisaikra.

A moszkvai katonai tárca szerint a visszarendelt alegységek a vasútállomások és a repülőterek felé tartanak, valamint hajókra, vasúti szerelvényekre és szállító repülőgépekre rakodnak.

A hadgyakorlat fő szakaszát csütörtökön a Krímben, az Opuk gyakorlótéren tartották meg, a védelmi miniszter jelenlétében, több mint 10 ezer katona és 1200 egységnyi fegyverzet és haditechnika részvételével.

Oroszország a Donyec-medencei konfliktus kiéleződésével párhuzamosan március vége óta megerősítette katonai jelenlétét Ukrajna határainak közelében és a 2014-ben elcsatolt Krímben. A védelmi minisztérium a csapatmozgásokat hadgyakorlatokkal magyarázta, a Kreml pedig hangsúlyozta, hogy Oroszország nem fenyeget senkit.

A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

Nincs olyan területe a Nyugat és Oroszország közötti kapcsolatoknak, amely ne lenne válságban, s az utóbbi hónapok eseményei alapján szinte teljes mértékben kizárható a javulás esélye. Ukrajna és Oroszország az újabb háború küszöbére jutott, gyorsan romlik a börtönbe zárt legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij állapota, az orosz hatóságok pedig újabb intézkedésekkel lehetetlenítik el a független médiumokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!