szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A légicsapásban többen meghaltak.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy légicsapásokat mért a Gázai övezetre, megölve a Hamász egyik katonai vezetőjét, válaszul az Izraelre kilőtt rakétákra – közölte az Aljazeera.

A gázai egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy kilenc palesztin halt meg – köztük három gyerek – az izraeli légicsapásokban. Ugyanakkor az Izraeli Hadsereg azt állítja, hogy a gyerekek egy olyan rakéta becsapódása miatt halhattak meg, amit a gázai terroristák lőttek ki Izrael felé.

A Hamász azért kezdett rakétatámadásokat Izrael ellen, mert az al-Aksza mecset körüli délelőtti összecsapásokban izraeli rendőrök hatoltak be a Templomhegyre, ahol az összecsapásokban megsebesült 21 rendőr és 305 palesztin, akik közül a Vörös Félhold közlése szerint 228 embert különböző kórházakba szállítottak, és heten súlyos sérülést szenvedtek.

Az izraeli helyzetről a cikkünket itt találja:

Jeruzsálem-nap: Reggel kőzápor és könnygáz, este megindult a rakétázás is

Pont a világ egyik legáltoltottabb részén indulhat újra a fegyveres konfliktus, a vírushelyzet miatt javarészt háttérbe szorult feszültségek újra a felszínre törtek Izraelben. Az okokról mindkét oldal mást mond. A palesztinok szerint arab családok kilakoltatása miatt tört ki az erőszak Kelet-Jeruzsálemben, az izraeliek szerint viszont a palesztin belháborúkat szította tüzet akarják a külső ellenségre irányítani a palesztin politikusok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bihari Ádám - Nagy Iván László Világ

Jeruzsálem-nap: Reggel kőzápor és könnygáz, este megindult a rakétázás is

Pont a világ egyik legátoltottabb részén indulhat újra a fegyveres konfliktus, a vírushelyzet miatt javarészt háttérbe szorult feszültségek újra a felszínre törtek Izraelben. Az okokról mindkét oldal mást mond. A palesztinok szerint arab családok kilakoltatása miatt tört ki az erőszak Kelet-Jeruzsálemben, az izraeliek szerint viszont a palesztin belháborúkat szította tüzet akarják a külső ellenségre irányítani a palesztin politikusok. A város egyik fele ma újraegyesítést ünnepelne, a másik gyászolna. Helyette könnygáz és kőzápor lepi el a két vallás egyik legfontosabb vallási szimbólumának számító Templom-hegyet, vagy Haram al-Sharifet. A hvg.hu-nak nyilatkozó helyiek szerint a Covid, a politikai helyzet és a ramadán miatt kimerült társadalomban csak olaj a tűzre a vallási konfliktus.