szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

42 halottról és 168 ember eltűnéséről tud a bogotái ombudsmani hivatal.

Legalább 42 ember meghalt és 168-an eltűntek már a kolumbiai tüntetések során, amelyek április 28-án kezdődtek egy vitatott adóreform miatt – közölte a bogotái ombudsmani hivatal szerdán. Május 5-én még 24 halálos áldozatról szólt a tájékoztatás, amely szerint már akkor több mint 1500 sebesültet tartottak számon.

A Temblores nevű, rendőri erőszakot monitorozó civil szervezet hasonló számokról, negyven civil és egy rendőr halottról számolt be.

A tiltakozások egy azóta visszavont adóreform-tervezet miatt kezdődtek: a CNN szerint eredetileg a személyi jövedelemadót akarta emelni a kormány. Megjegyzik: Kolumbiában jelenleg 16 százalékos a munkanélküliség, amely már a koronavírus-járvány előtt is 9 százalékos volt a hivatalos adatok szerint. Az adóemelés mellett az egészségügy reformjáról, egészségügyi privatizációról is döntött az ország vezetése.

A rendőri túlkapások miatt az ENSZ és az Európai Unió is aggodalmát fejezte már ki. Ezekről a tüntetések egyik szervezője a Mércének nyilatkozva megerősítette, a hatóságok éles lőszerel is lőnek a demonstrálókra. A kolumbiai külügyminisztérium pénteken óva intett mindenkit az objektivitást nélkülöző állásfoglalásoktól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekő Ádám Élet+Stílus

"Akik még mindig imádják Pablo Escobart, nem látták a felrobbantott embereket"

A történelem legnagyobb drogbárójáról, az 1993-ban menekülés közben lelőtt Juan Pablo Escobarról született már sorozat, mozifilm és rengeteg könyv is, de a rendőri munkát felügyelő Javier Peña és Steve Murphy ígérete szerint elsőként állít emléket a történet valódi hőseinek. Az Escobar lelövésével végződő történet most magyarul is olvasható, mi pedig az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) két egykori ügynökével beszélgettünk arról, visszanézve látják-e értelmét a harcuknak, mit szólnak az egyre liberálisabb drogtörvényekhez, és zavarja-e őket, ha Pablo Escobart látják egy pólón. Interjú a Vadászat Pablo Escobarra szerzőivel.