szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár sok hír szól arról, hogy már folynak tűzszüneti tárgyalások Izrael és a Gázai övezetből támadásokat indító Hamász között, én nem tudok ilyen egyeztetésekről; az események logikájából az következik, hogy az izraeli kormány aligha fogadna el egy olyan fegyverszüneti egyezményt, amely nem változtatná meg jelentősen a térségben kialakult helyzetet – mondta Jakov Hadas-Handelsman Izrael budapesti nagykövete, aki szerint nem lehet kizárni, hogy az izraeli hadsereg szárazföldi támadást intéz a Gázai övezet ellen.

Online sajtótájékoztatót tartott csütörtökön délután Jakov Hadas-Handelsman, Budapest izraeli nagykövete, aki arról beszélt az újságíróknak, hogy még a világ legtürelmesebb és magát visszafogó kormánya számára is eljön az idő, amikor ki kell mondania, hogy ami elég az elég, s a dolgok nem folytatódhatnak úgy, ahogyan eddig mentek.

„A Hamász kettős háborús bűncselekményt követ el. Egyrészt szándékosan veszi célba az izraeli polgári célpontokat, másrészt a rakétákat a lakónegyedekből, kórházak, iskolák és lakóházak tövéből indítják, így a szervezet nem törödik sem az izraeli, sem pedig a gázai lakosság sorsával" – mondta Hadas-Handelsman.

Szerinte elfogadhatatlanok azok az egyensúlyozni akaró európai és egyéb országokból érkező közlemények, amelyek szerint mind a két félnek önmérsékletet kellene tanúsítania, és fel kellene hagynia a polgári célpontok elleni akciókkal. „Hogyan lehet összehasonlítani a két fél akcióit? Mikor kezdett Izrael rakétatámadásokba a Gázai övezet ellen, mikor kezdeményeztünk mi háborút Gázában? A Hamász robbantotta ki az összecsapásokat, és ezért teljesen alaptalanok az Izraelt leckéztető nyilatkozatok” – vélekedett a nagykövet, majd követendő példának nevezte Magyarországot, miután Szijjártó Péter külügyminiszter egyértelműen Izrael pártjára állt a hét eleje óta tartó újabb fegyveres konfliktusban.

Azt is hangsúlyozta, hogy a Hamász az EU-tagállamoktól, illetve más országoktól kapott és az újjáépítésre szánt segélyekből szerez be új fegyvereket, illetve finanszírozza az Izrael elleni újabb támadásokat. A diplomata szerint a Hamász például alagutak kibetonozására használja fel az újjáépítésre szánt cementet is, s mindezt azért teheti meg, mert az övezetben tevékenykedő nemzetközi szervezetek, például az ENSZ nem figyel oda arra, mi zajlik ott.

A nagykövet a HVG kérdésére válaszolva elmondta, bár a Közel-Keleten minden megtörténhet, és bekövetkezhetnek meglepetések, nem tart attól, hogy a jelenlegi válság nemzetközi konfliktussá szélesedne. Arra utalva, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő azt szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség részesítse kemény leckében Izraelt, és vegye fontolóra nemzetközi erők térségbe vezénylését, hozzátette: azt kizártnak tartja, hogy a török hadsereg a palesztinok segítségére sietne. „Ezt a válságot úgy lehet csak megoldani, hogy betartatjuk a játékszabályokat, és nem engedjük meg azt, hogy a Hamász akkor lőjön ki rakétákat Izraelre, amikor csak kedve tartja” – magyarázta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Gázai szárazföldi akcióra készülhet Izrael

Néhány napon belül kiszélesedhet a palesztin–izraeli konfliktus. Miközben Izrael bombázással válaszol a Gázai övezetből induló rakétatámadásokra, az izraeli hadsereg parancsnokai csütörtök este vitatják meg a készülőben lévő gázai szárazföldi hadművelet részleteit és azt, hogy javasolják-e annak végrehajtását a politikai vezetésnek. A hadsereg mindenesetre megkezdte az egységek mozgatását és a fegyverzetek összevonását.