szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az izraeli hadsereg egységei csütörtök késő este támadást kezdtek az iszlamista Hamász irányítása alatt lévő Gázai övezet ellen, ahonnan az utóbbi napokban mintegy kétezer rakétát lőttek ki Izrael irányába.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a harci gépek és a szárazföldi csapatok együttesen indítottak támadást a Gázai övezetben. Az AFP közlése szerint Jonathan Conricus, a hadsereg szóvivője is megerősítette, hogy a gyalogsági egységek behatoltak a palesztin enklávé területére. Később más források arról számoltak be, hogy izraeli katonák egyelőre még nem léptek be  Gázába, csak a hadsereg tűzérségi egységei lövik a palesztinok lakta területet.

A készülődő offenzíváról csütörtök reggel jelentek meg az első hírek, s a pontos terveket a hadvezetés csütörtök délután vitatta meg. Ekkor már tartott a katonaság és a haditechnika összevonása Izrael és Gáza határán. Csütörtökön napközben is folyamatosak voltak az összecsapások, míg Gáza felől újabb rakétákat lőttek ki a zsidó állam területére, az izraeli harci gépek több hullámban is bombázták a Hamász állásait és raktárait.

Az éjjel 160 izraeli repülőgép támadta a Hamász alagúthálózatát Gázában – írja a Jerusalem Post. Az izraeli hadsereg szerint a negyven perces akcióban 450 rakétát indítottak a repülőgépeik 150 célpontra.

A légicsapás mellett izraeli tankok, a tüzérség és gyalogság is tüzet nyitottak a Hamász erőire, ugyanakkor azt állítják, a szárazföldi csapataik nem lépték át a Gázai övezet határát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!