szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy diplomáciai konfliktus miatt Marokkó tulajdonképpen ellenőrzés nélkül engedett át mindenkit az észak-afrikai spanyol exklávéba.

Mintegy 2700 embert toloncoltak vissza Marokkóba azok közül, akik az elmúlt egy napban illegálisan jutottak be az észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta területére - közölte Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter a spanyol kormány ülése után tartott sajtótájékoztatón Madridban.

Több mint hatezer határsértőről van szó, akiknek a visszafordítása folyamatos, a felnőtt kísérő nélküli gyerekek helyzetét egyedileg mérlegelik. A spanyol kormány közel 200 rendőrt vezényelt át Ceutába, valamint a hadsereget is bevonták a rendfenntartásba és a határvédelembe. Hogy ez miképp néz ki élőben, abból a The Sun videója ad rövid ízelítőt.

A tömeges határsértésre a marokkói hatóságok tétlensége miatt kerülhetett sor, amelyet a spanyol lapok szándékosnak tartanak és egy diplomácia konfliktussal magyaráznak. Egy spanyol kórházban ápolják ugyanis koronavírus-fertőzés miatt Brahim Ghalit, aki a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetője.

A marokkói kormány a jószomszédi viszony szellemiségével ellentétesnek tartja a szeparatista vezető spanyolországi tartózkodását, az ügyben a belügyminisztérium korábban bekérette a rabati spanyol nagykövetet is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!