szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rugalmasan alkalmazkodott a termelői piac a körülményekhez: mivel a házhoz szállítás hosszú távon nem lett volna fenntartható, egy érintkezésmentes „drive in” megoldást is bevezettek Dunakeszin, hogy közösségi összefogással biztosítsák a termelők megélhetését.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány alatt is nyitva lehetnek a piacok, sokan a tömegtől tartva inkább elkerülik őket. Ez akár végzetesen is érintheti a kisebb, termelői piacokat és az ott értékesítőket. Dunakeszin viszont megoldást találtak arra, hogy tovább működhessen a helyi termelői piac – érintkezésmentesen.

„A járványhelyzet súlyosbodásakor több termelőnk jelezte az aggodalmát, hogy a vásárlói kereslet csökkenésével az ellehetetlenülés szélére sodródhat. A félelmük nem volt alaptalan, mert addigra több piacot is bezártak a régióban” – mondta a hvg.hu-nak Kovács Zsuzsa, a Dunakeszi Kispiac ötletgazdája. A piac működésétől 40 termelő megélhetése függ.  

A szervezők a már meglévő honlapjukat alakították át, azon keresztül a vásárlók virtuális bevásárlólistát készíthetnek és küldhetnek a termelőknek. Mivel a megrendelések összekészítése, ellenőrzése és házhoz szállítása hosszú távon nem lett volna fenntartható a megoldás, felvetették a drive in ötletét. „Ennek az a lényege, hogy a piacon a vásárlók a legkevesebb érintkezéssel, a saját autójukban ülve veszik át a rendelésüket, amit előre összekészítünk. Ezzel egymást és magunkat is védjük. Most lesz a harmadik Kispiac, hogy ilyen átvétellel lehet rendelni a termékeinket, a visszajelzések egyöntetűen pozitívak. A készpénz kezelést átlátszó műanyag tasak segítségével valósítjuk meg, amibe bekészítik a várakozási idő alatt vásárlóink az átvett árucikkek ellenértékét” – magyarázta a szervező.

fotó: Tartsd otthon a nagyit
Dobos Emese Zhvg

Nem mentség a koronavírus arra, hogy feladjuk a zöld életmódot

Megvesszük-e a bolti tisztítószereket? Feladjuk a csomagolásmentességet? Felülírja-e a higiénia az egyszerhasználatos csomagolóanyagok elutasítását? Négy zöld életmódot folytató segítségével arra kerestük a választ, hogyan hat a hétköznapjainkra és a fenntartható törekvésekre a koronavírus miatti helyzet.

Hosszú idő után új fejlemény van a 13 éve eltűnt Madeleine McCann ügyében

Hosszú idő után új fejlemény van a 13 éve eltűnt Madeleine McCann ügyében

Magyar kéz munkáját dicséri az új BMW M4 koncepció

Magyar kéz munkáját dicséri az új BMW M4 koncepció

Nem tetszik a Legfőbb Ügyészségnek a Kúria döntése Portik és Gyárfás ügyének egyesítéséről

Nem tetszik a Legfőbb Ügyészségnek a Kúria döntése Portik és Gyárfás ügyének egyesítéséről