Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere arról írt a
Facebookon, hogy új, környezetbarát módszert tesztel a Főkert az utcai gyomok ellen. Az új eljárás lehetővé tenné, a glifozát nevű veszélyes vegyszer kiváltását.
A glifozátot hamarosan egész Európában betiltják, rákkeltő hatása egyelőre vitatott, de a méhekre kétségtelenül veszélyes.
A Főkert egy brit módszert próbál meghonosítani, ami azon alapul, hogy a gyomnövényt forró vízzel főzik meg. Ez elpusztítja a magvakat és a kártevők lárváit is. A vizet növényi olajjal, cukorral és keményítővel keverik, így áll elő a 95 fokos gőz, amely a keletkező habban hosszabb ideig őrzi meg forróságát. Ez alatt megfőzi a növényi szövetet, ez után a növény három nap alatt "atomjaira hullik szét".
A habkeverék a glifozáttal azonos áron szerezhető be. Kezelés után eltűnik, a talajban tápanyaggá alakul – írja a főpolgármester Bardóczi Sándort, a főváros főtájépítészét idézve. Az nem derül ki, ezt a tápanyagot nem újabb gyomok fogják-e felhasználni.
A berendezést most a Városháza udvarának macskakövein tesztelik, kedvező tapasztalatok esetén pedig a Főkert teljes mértékbe áttér az új technológiára, vagy ahogy Karácsony fogalmaz:
"nem haboznak habozni".