szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Angolnák telepítése pusztíthatta ki a balatoni menyhal-populációt a 20. században. 2015-ben megpróbálták visszatelepíteni az őshonos fajt, eddig azonban úgy tűnt, eredménytelenül.

Kihaltnak hitt őshonos halfajra, menyhalra bukkantak a Balatoni Limnológiai Intézet kutatói a tóban – közölte az Ökológiai Kutatóközpont. Csütörtökön két egészséges példányt fogtak ki. Mint írják, a faj 2015-ös visszatelepítése mindezek alapján nem volt hiábavaló.

A menyhal a múlt század közepétől jelentősen megritkult a tóban, majd minden bizonnyal ki is pusztult. Ennek elsődleges oka vélhetően az akkoriban nagy tömegben telepített angolna volt, mely hatékony ragadozója a vele hasonló élőhelyen előforduló halfajnak. 2015-től a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének együttműködése által megindult a menyhal visszatelepítése a tóba.

Eddig azonban egyetlen példányt sem sikerült kimutatni a monitorozások alkalmával és a balatoni horgászok zsákmányában is csak néhány alkalommal került elő a faj a visszatelepítés óta.

A kutatók által fogott példányok körülbelül 25-30 centiméter nagyságúak voltak, fényképezés után pedig visszakerültek a tóba. A balatoni populáció megerősödésére még várni kell, addig a fajra horgászati tilalom van érvényben. Azonban a felmérés eredményei bizonyítják a telepítés hatékonyságát, ami egy újabb lépés a Balaton őshonos halállományának megőrzéséhez.

A menyhal (Lota lota) Magyarországon a tőkehalfélék egyetlen édesvízi képviselője, a hazai folyók többségében előfordul. A Magyar Haltani Társaság internetes szavazásán a 2013-as év halának választották meg.

Ötven éve kihalt ragadozó tért vissza a Balatonba - fotók

Visszakerül az őshonos menyhal a Balatonba, több mint 50 évvel a tóból való eltűnése után - írta a Magyar Idők.

Így igényelhet vissza akár 280 ezer forintnyi szja-t

Így igényelhet vissza akár 280 ezer forintnyi szja-t

A spanyol miniszterelnök szerint 3 millió fertőzött van az országukban

A spanyol miniszterelnök szerint 3 millió fertőzött van az országukban

A hazugságvizsgáló és ami mögötte van – illetve ami mögötte lesz

A hazugságvizsgáló és ami mögötte van – illetve ami mögötte lesz