szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szervezet továbbra is együttműködik a fővárossal, hogy javuljon a budapesti levegő minősége.

Nem sikerült elérni, hogy csökkenjen a főváros súlyos levegőszennyezettsége, ezért úgy határozott a Levegő Munkacsoport, hogy nem veszi át a Fővárosi Közgyűlés által számára – ellenszavazat és tartózkodás nélkül – megítélt Budapestért Díjat – jelentette be a Levegő Munkacsoport szerdán.

A civil szervezet a Fővárosi Közgyűlés tagjainak eljuttatott levelében leírta: a Levegő Munkacsoport több mint három évtizede dolgozik Budapest tiszta levegőjéért, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, illetve veszítsék el idő előtt az életüket a szennyezett levegő miatt – azonban egyre távolabb kerülünk ettől a céltól. A légszennyezettség mértéke rendszeresen meghaladja az egészségügyi határértékeket. A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace mérései pedig arra utalnak, hogy a helyzet sokkal rosszabb annál, mint amit a hivatalos mérőállomások mutatnak – emlékeztettek.

Örömmel fogjuk átvenni a Budapestért Díjat akkor, amikor majd Budapest egyetlen hivatalos levegőminőség-mérő állomásán sem fogja a légszennyezettség koncentrációja túllépni a megengedett határértéket egy teljes éven keresztül"

 – mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A szervezet egyúttal felajánlotta a fővárosi képviselőknek további együttműködését annak érdekében, hogy viszonylag rövid időn belül és elfogadható költséggel javuljon a budapesti levegő minősége.

Karácsony Gergely később a Facebookon reagált a szervezet döntésére.

Pont ez a civil szervezetek dolga. Az elégedetlenség. Ez az elégedetlenség adja a feladatot a politikának, hogy ne engedjen a céljaiból, hogy hallgasson az állampolgárokra, a civilekre és azok szervezeteire. Hogy a valós problémákkal szálljon harcba, és ne kreáljon nem létezőket"

– írta főpolgármester.

A városvezető szerint a Budapestért-díj ideiglenes visszautasításának üzenete világos.

A díj elutasítása nem sértés, hanem figyelmeztetés. Értem az üzenetet. Hosszú út áll még előttünk, de elindultunk, és nem fordulunk vissza. A klímaválság és a világjárvány világosan megmutatja, hogy egyetlen út vezet a fenntartható jövő felé, és ez az út zöld"

 – közölte a főpolgármester, aki hozzátette, hogy továbbra is azért dolgozik a főváros, hogy élhetőbb és egészségesebb legyen a levegő Budapesten.

A főváros egyébként jelenleg a Levegő Munkacsporttal közösen kampányol az illegális hulladékégetés ellen.

Pont ez a civil szervezetek dolga. Az elégedetlenség. Ez az elégedetlenség a feladatot a politikának, hogy ne ...

Közzétette: 2020. november 25., szerda
Kína szankciókkal sújtotta Mike Pompeót és több volt amerikai minisztert

Kína szankciókkal sújtotta Mike Pompeót és több volt amerikai minisztert

Már teszteli az Emirates a digitális „járványútlevelét”

Már teszteli az Emirates a digitális „járványútlevelét”

Akadozó alkatrészellátás miatt döcög a termelés a győri Audi-gyárban

Akadozó alkatrészellátás miatt döcög a termelés a győri Audi-gyárban