szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A törvény 2023. július 1-jétől lenne hatályos.

Kötelezővé válna az italcsomagolások visszaváltása Magyarországon a kormány parlamentnek benyújtott törvényjavaslata alapján - írja a Magyar Nemzet.

A törvény biztosítja az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló európai irányelvben előírt kötelezettségeknek való megfelelést is. Ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, kormányrendelet határozza majd meg az ide értendő csomagolóanyagok pontos körét.

A kötelező visszaváltás várhatóan 2023. július 1-jétől lépne életbe.

A magyar lakosság 85 százaléka támogatja, hogy visszaválthatók legyenek a PET-palackok, például betétdíj bevezetésével – idézte a Greenpeace a ZRI Závecz kutatóintézet ezer ember megkérdezésén alapuló, reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményét.

Simon Gergely, a Greenpeace szakértője azt mondta, hogy a jól hasznosítható PET-palackok és a végtelenszer hasznosítható alumíniumdobozok körülbelül kétharmada végzi most lerakóban, égetőben vagy a természetben, de az üvegpalackok újrahasznosítási aránya is elkeserítően rossz.

Magyarországon évente több mint egymilliárd PET-palack kerül a szemétbe – olvasható a lapban.

MTI Vállalkozás

Panaszkodnak rá, de nincs nagy gond az üvegvisszaváltással

Gyakran nem működnek, vagy nem ismerik fel, ezért nehezen váltják vissza az üvegeket a szupermarketek automatái - írta a Népszava több olvasó panaszára hivatkozva, miközben a fogyasztóvédelmi hatóság szerint a korábbiaknál kevesebb az üvegvisszaváltással kapcsolatos fogyasztói bejelentés.

A koronavírus hozhatja el az otthonszülés forradalmát?

A koronavírus hozhatja el az otthonszülés forradalmát?

Autóbalesetben veszthette életét a mohácsi rendőrkapitány

Autóbalesetben veszthette életét a mohácsi rendőrkapitány

A kapus félelme szabadrúgásnál: nem mindig kell sorfal

A kapus félelme szabadrúgásnál: nem mindig kell sorfal