szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Majdnem minden második ember az ezüstös pontyfélére, régi nevén ónos jászra voksolt a Magyar Haltani Társaság szavazásán.

Az év hala 2021-ben a jászkeszeg - derült ki a Magyar Haltani Társaság honlapjáról, ahol közönségszavazást tartottak három jelöltről. December 31-én délig 7683-an szavaztak, akiknek 20 százaléka voksol az ősi vonásokat viselő és napjainkra erősen megfogyatkozott angolnára, illetve 31 százaléka a főként hegy- és dombvidéki patakjainkban élő, mindössze 8-10 centit elérő viszonylag ritka és védett fürge csellére.

A jászkeszeg 49 százalékos eredménnyel győzött.

A közepes és nagyobb folyóink alföldi szakaszait kedvelő jászkeszeget világos pikkelyei miatt Herman Ottó még ónos jásznak nevezte. Az ezüstös színű pontyféle alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek, ezért gyakran összetévesztik a bodorkával vagy a vörösszárnyú keszeggel.

A jászkeszeg pikkelyei azonban apróbbak, ezért az oldalvonalán mindig 55-nél több számolható, míg a másik két fajnál 50-nél kevesebb.

Táplálékát zömmel az üledékben rejtőző gerinctelen állatok, férgek puhatestűek alkotják. Áramláskedvelő faj, de a gyakran felfrissülő tavakban is megtalálható, mint a Tisza-tó. A Balatonban ritka.

Ívásuk késő tavasszal történik, ezért április 15-től május 31-ig a fogásuk tilos. Ikrájukat a sóderes mederfenékre vagy a vízi növényzetre rakják.

Közepes termetű, a kifogható legkisebb mérete 20 cm, de a 30 cm fölöttiek sem ritkák A húsa szálkás, de ízletes. A hazai horgászrekord 3,86 kg (1995).

Ingyenes közvécékereső appot készített egy zuglói középiskolás

Ingyenes közvécékereső appot készített egy zuglói középiskolás

Nekiálltak kitakarítani egy szerbiai tavat, még koporsót is találtak

Nekiálltak kitakarítani egy szerbiai tavat, még koporsót is találtak

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök