szerző:
hvg.hu

Kínában már nem is a 21., hanem rögtön a 22. század technológiájával kísérleteznek.

Az utóbbi egy-két évben egyre nagyobb figyelmet kapnak az önvezető autók. Az ezt lehetővé tévő technológia egyre több járműben jelenik meg, sőt van, ahol már be is tiltották. Bár a kínai autóiparban is ez tűnik dominánsnak, a Nankai Egyetem kutatói már egy újfajta megoldást is fejlesztenek: a gondolatvezérelt autót.

A Reuters beszámolója szerint már két éve dolgoznak azon, hogy a tervből valóság legyen, és most úgy tűnik, közel járnak a megoldáshoz. A gondolatvezérelt jármű működtetéséhez egy speciális jelolvasó egységre van szükség, amivel a sofőr a kezek és a lábak használata nélkül tudja előre-hátra mozgatni az autót, valamint be- és kizárni az ajtókat.

A készülékben 16 érzékelő van, ami folyamatosan figyeli az agy EEG jeleit. Mindehhez kifejlesztettek egy olyan számítógépes programot, ami a gondolatokat utasításra fordítja, így a sofőr érintés nélkül parancsolhat autójának. Duan Feng, a projekt vezetője szerint a végcél az, hogy az általuk kifejlesztett technológiát valamilyen módon összehozzák az olyan önvezérelt autókkal, mint amit például a Google fejlesztett ki.

Duan szerint olyan összetett feladatokat is el lehet végezni vele, mint a sávváltás vagy a fordulás, csak megfelelő koncentrációra van hozzá szükség. A technológia elsősorban azoknak lehet igazán hasznos, akik valamilyen betegség miatt nem tudnak autót vezetni.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!