szerző:
hvg.hu

A svédek is tesztelik az önvezető technológiájukat, de olyan módon, ahogyan azt egyetlen gyártó sem tette meg eddig.

Függetlenül attól, hogy melyik cég és hogyan fejleszti az önvezető technológiát, egy dolog biztosan közös bennük: az autók tesztelését vagy zárt pályán végzik, vagy ha forgalomban, akkor legfeljebb egy mérnök foglal helyet a volán mögött, hogy szükség esetén közbe tudjon avatkozni. A Volvo azonban úgy gondolta, itt az ideje egyel komolyabb szintre emelni a dolgot.

A svéd cég ezentúl nem műszaki szakemberekkel, hanem egy négytagú családdal, egészen pontosan a göteborgi Hains családdal teszteli a saját fejlesztéső önvezető technológiájukat. A Drive Me névre keresztelt projekt fő célja ugyanis, hogy valós képet kapjanak a különböző közlekedési helyzeketről. Ha ugyanis egy mérnök ül a volán mögé, bizonyos helyzetekben pontosan tudja, hogyan kell az autóhoz nyúlnia, a család viszont olyan példával szolgálhat, amire eddig még nem volt példa: kiderül, az átlagember hogyan reagál a gépre.

©

A projektben egyébként legalább 100 önvezető modellt tesztelnek Göteborg területén, így nem Hainséké lesz az egyetlen ilyen autó – viszont ez lesz az egyetlen, amelyik egy családnál lesz.

A Volvo tervei egyébként igen megsüvegelendők, a cég ugyanis 2021-re szeretné elérhetővé tenni a teljesen önvezető autójukat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!