szerző:
hvg.hu

A spanyol fejlesztők szerint az általuk fejlesztett fekvőrendőr igazságos, ráadásul jóval olcsóbb, mint a korábbi okosváltozat.

A városi közlekedés egyik legkellemetlenebb részét jelentik a fekvőrendőrök. Bár a forgalom lassítása szempontjából rendkívül fontos szerepet töltenek be, azokat is "bünteti", akik egyébként szabályosan közlekednek például egy lakóövezetben. A rendszer viszont úgy lenne igazságos, ha csak azokat az autókat kényszerítené lassításra, amelyek ténylegesen gyorsan hajtanak.

A technológiai fejlődés az elmúlt években a fekvőrendőröket is elérte. Készült például egy olyan rendszer, amelyben az okos fekvőrendőr képes megállapítani, hogy melyik autós milyen gyorsan hajtott, így melyik autó előtt kell "bekapcsolnia" magát, és melyik az az autós, aki előtt nem kell útakadályt képezni.

A rendszer hibája, hogy az útburkolatba épített lemez csattog-zörög, ráadásul a telepítése a kölönböző szenzorok miatt rendkívül drága. A spanyolok azonban egy olyan megoldással álltak elő, amit pillanatok alatt telepíteni lehet, és jóval kifinomultabb módszerrel működik: fizikával.

A Badennova nevű spanyol cég az úgynevezett nemnewtoni folyadékot hívta segítségül. Ennek lényegye, hogy minél nagyobb erőhatás éri, annál ellenállóbb lesz. Az ilyen útakadállyal ellátott úton ezért a gyorsan hajtó autós döccenni fog, míg a lassan hajtó sofőr simán átgurul rajta, mindenféle döccenés nélül.

A nagy vita ugyanakkor továbbra is tartja magát: van-e bármi értelme a fekvőrendőröknek? A pártolók szerint igen, hiszen ezzel a sebesség betartására ösztönzik az autósokat, míg mások szerint semmi, ezzel ugyanis csak az adott ponton áthajtó autó sebességét lehet szabályozni, az előtte-utána sebességet nem. Ráadásul a fekvőrendőr miatti gyorsítás-lassítás plusz üzemanyag-fogyasztáshoz vezet, és több káros anyag kerül a levegőbe.

Akárhogy is, az abszolút kedvencünk továbbra is a világ legbiztonságosabb gyalogátkelőhelye, ami előtt tuti megáll minden autós.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!