MTI Világ

Öt évre kitiltották Gorbacsovot Ukrajnából

Mihail Gorbacsov egykori szovjet államfő a Krím-félsziget 2014-es orosz elcsatolását helyeselte egy korábbi interjúban, ezért nem mehet Ukrajnába – közölte csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat a Twitteren. A Nobel-békedíjas politikus elutasította, hogy kommentálja az ukrán hatóságok döntését.

MTI Világ

Gorbacsov: Amerika miatt nem lehet egyelőre atomfegyvermentes a világ

Az atomfegyvermentes világ megteremtésének útjában a világ legnagyobb hagyományos fegyverkészletével is rendelkező Egyesült Államok leküzdhetetlen akadályt jelent – ezt mondta Mihail Gorbacsov a Der Spiegel című német lapnak. A Szovjetunió volt elnöke a Hirosima elleni atomtámadás hetvenedik évfordulója alkalmából adott interjújában arról beszélt, hogy most, amikor az Egyesült Államok a világ egyetlen szuperhatalma, nehéz elképzelni egy atomfegyverektől mentes világot.

Szegő Iván Miklós Instant tudomány

Az okos húzás, amivel Magyarország bekerült a világtörténelembe

25 évvel ezelőtt, szeptember 10-én este a Magyar Televízió A Hét című műsorában Horn Gyula bejelentette, hogy az ország szeptember 11-én 0 órától kiengedi a határon a keletnémet menekülteket. Geopolitikai jelentőségű konfliktushelyzetben – az elmúlt fél évezredben legalábbis – ritkán tett akkora jelentőségű lépést a magyar politikai elit, mint amilyet 1989 őszén ezzel a döntéssel.

MTI Világ

Gorbacsov: Putyin már kimerült, jobb lenne lelépnie

Orosz vezetőként összes erejét kimerítette már Vlagyimir Putyin, és az arra való képtelensége, hogy változtasson a Kreml politikai rendszerén, csak újabb kormányellenes tömegtüntetések kiváltó oka lesz - vélte csütörtökön Mihail Gorbacsov.

Hírszerző/FH Világ

Világsztárok tömkelege Gorbacsov 80. születésnapján

A világ filmes és zenei életének sztárjai, valamint számos ország politikusai gyűltek össze Londonban, hogy részt vegyenek a Mihail Gorbacsov 80. születésnapja alkalmából szervezett szerda esti jótékonysági gálán. A Royal Albert Hallban tartandó rendezvény házigazdája Kevin Spacey és Sharon Stone.

MTI Világ

Drezdai kitüntetés Mihail Gorbacsovnak

A kelet-európai békés átalakulás és a német újraegyesülés előmozdításában szerzett érdemeiért Drezda város különdíját adományozták vasárnap Mihail Gorbacsov volt szovjet államfőnek.


A címlapról ajánljuk