szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többéves kutatások, tapasztalatok ellenére sem tudnak a rákspecialisták pontos választ adni arra a kérdésre, hogy miért halnak meg az emberek daganatos megbetegedésekben. Számos esetben a tumor a főbb véredényeket zárja el, vagy éppenséggel a szívet nyomja össze. Ám a legtöbb esetben az ok megfejthetetlen.

A kutatók nemrég azzal álltak elő, hogy a rákos betegek végét az éhhalál okozza, vagyis a daganat elvonja a tápanyagot a szervezettől, s így szó szerint éhen hal a beteg. Tény, a legtöbb páciens lesoványodik a betegség utolsó stádiumában. Ennek ellenére az orvosok továbbra is bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy növeljék-e a páciensek tápanyagellátását, vagy sem. Tartanak ugyanis attól, hogy a több étel a daganatot éppúgy táplálná, mint a szervezetet, mi több, meggyorsítaná a rákos sejtek burjánzását. Végül néhány merészebb orvos kipróbálta, hogyan reagálnak végső stádiumban lévő rákos betegek a bőségesebb étkezésekre. A kísérlet során két érdekes folyamatot figyeltek meg - foglalja össze a Newsmax összeállítása.

Az egyik az volt, hogy a betegek tovább éltek, a másik, hogy a tumor a több táplálék ellenére sem nőtt gyorsabban. Ezt ráadásul további, nagyszámú kísérleti alannyal dolgozó kutatás is alátámasztotta.

Bizonyos állatkísérletek szerint egyes tápanyagok meggyorsíthatják a daganatok növekedését, sőt, az áttétek kialakulását is. Ezek között találjuk a finomított cukrot és az omega-6 zsírsavakat. Némely állatok esetében a daganat nem adott áttéteket, mindaddig, míg nem kaptak kukoricaolajat, amely omega-6-ban gazdag. Ám ha megnézzük a rákkórházak által ajánlott étrendeket, meglepődhetünk: a rákos betegeknek előszeretettel kínálnak fánkot, tortát, süteményt, lepényt, kenyeret és a finomított cukor megannyi változatát. Sőt, bizonyos helyeken azt a tanácsot kapják a daganatos betegek, hogy egyenek bármit, amit csak megkívánnak, a lényeg, hogy ne veszítsenek testtömegükből.

Egyes rákos megbetegedések esetében magas számban mutathatók ki a glutamátreceptorok. (A glutamát ingerületátvivő aminosav, de normális esetben csak nagyon kis koncentrációban van jelen, az agyi neuronok közötti információátvitelben játszik szerepet.) E receptorok stimulálásával a leggyakoribb daganatfajták gyorsabban nőnek és terjednek, így halálosabbá is válnak. Ez volt az, amit legelőször fedeztek fel az agytumorral (glioblastoma multiforme) kapcsolatban. Ha ezek a daganatok sok glutamátot választanak ki, 14-szer gyorsabban nőnek, mint azok, amelyek nem.

Ma már az is ismert, hogy a mell-, prosztata-, bőr-, vastagbél-, tüdő-, petefészekrák, valamint a fej- és nyaki tumoroknak vannak glutamátreceptoraik. Serkentve ezeket, a daganat terjedésnek indul, és megtámadja a környező szövetet. A glutamátreceptorok blokkolásával viszont elérhető, hogy az addig ellenálló daganat hirtelen érzékeny legyen a kemoterápiára.

S jó, ha tudjuk, a glutamátadalékok gyakoriak az ételeinkben. A feldolgozott élelmiszerek nagy koncentrációban tartalmazzák a glutamát különbözői sóit; ízfokozó hatása miatt használják fel az élelmiszeriparban. Ezek az adalékanyagok megzavarják a szokásos kezelési eljárást, és burjánzásra serkentik a daganatot.

Mindazonáltal, míg a glumatát-adalékanyagok segítik a rák növekedését és gyarapodását, addig számos természetes összetevő, mint amilyen a kvercetin és a kurkumin, megóv a rák terjedésétől; ezek megtalálhatók a legtöbb zöldségben, de megvásárolhatók étrendkiegészítők formájában is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Új rákellenes szer egy hagyományos kínai orvosságból

A Washingtoni Egyetem kutatói egy évezredek óta használt kínai növényi orvosságban olyan anyagot találtak, amely bizonyos ráksejteket 1200-szor erélyesebben pusztít el, mint a jelenlegi gyógykezelésben használatos készítmények. Az amerikai szakemberek közleménye a Cancer Letters szakfolyóiratban jelent meg.

MTI Plázs

Bíborszín paradicsommal a rák ellen?

A bíbor színű paradicsom, amelyet génmódosítással állítottak elő brit kutatók, rákmegelőző hatású egereknél. A génszabott, lilás árnyalatú paradicsom olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a természetben a sötét színű bogyós gyümölcsökben találhatók meg nagy mennyiségben.

MTI Plázs

Megvédhet a ráktól az allergia

Az allergiák egy sor rákos megbetegedéstől megvédenek. A tudományág eredményeinek eddigi legátfogóbb elemzése megmutatta, hogy az immunrendszer túlzott reakciója megvédi a daganatoktól a környezeti hatásoknak közvetlenül kitett szöveteket, mint amilyen a bőr, a tüdő, a száj és a gége, a gyomor és a bél, továbbá a méh és a méhnyak.

MTI Plázs

Kilencszeresére nőtt a szájrák miatti halálozás

A szájrák okozta halálozás a kilencszeresére nőtt Magyarországon a hatvanas évek óta, és ezzel a tüdőrák után a második halálok lett, évente 2500-3000 ember hal meg szájüregi daganatban - mondta el Dombi Csaba fogszakorvos.