szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az energiaipari cégek is egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzdenek, egyre több villanyszerelő szakemberre lenne szükség. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület felmérése szerint évente legalább 600 villanyszerelőre volna szükség, 45 százalékkal többre, mint ahány végzős diák jelenleg van.

Nem csoda, hogy  több száz villanyszerelőt keresnek a különböző álláskereső portálokon. Eközben külföldön is nagyon keresettek a magyar szakmunkások, mindössze egy erős alap német nyelvtudás kell, B típusú jogosítvány és némi külföldi munkatapasztalatra van szükség, cserébe viszont a havi 750ezres fizetés sem álom.

A hazai ajánlatok között böngésző Pénzcentrum egy gyöngyösi cég példáját hozza föl, ott  havi nettó 200 ezer forintos fizetést ajánlanak, plusz éves bónuszt, valamint szakmai tréningeket. Az egyik Nyugat-Magyarországon működő multinacionális vállalat már nettó 300 ezer forintos bért és céges autót ajánl. Az álláskereső portálokon vannak olyan hirdetések, amelyekben a havi nettó fizetési keretet 174 000-250 000 forintban határozták meg, változatos feladatokat ígérnek, valamint azt, hogy nem fixen egy helyen kell dolgozni, a munka elvégzésének a helye változó. Egy budapesti cég azt nem posztolta ki, mennyit fizetne a leendő munkavállalónak, de azt írják, versenyképes fizetést nyújtanak, van cafeteria, útiköltség-támogatás, és a Kft nyereségességétől függően 13. és 14. havi bérkifizetés, a dolgozó teljesítményének arányában.

Külföldön is keresettek a jó szakmunkások. Az interneten többnyire alapfokú nyelvtudással, B típusú jogosítvánnyal, többéves munkatapasztalattal és befejezett villanyszerelői végzettséggel rendelkező villanyszerelőket keresnek. A fizetések változóak. A kezdő bér nettó 1600 euro, de megjegyzik, hogy ez teljesítményfüggő, máshol nettó 2200-2500 eurót ajánlanak az új munkavállalóknak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!