szerző:
SZJ
Tetszett a cikk?

Az elmúlt évek során a brit főváros teljes kulináris metamorfózison ment keresztül: a gasztronómiát az éttermekben – legalábbis a jobbakban – ugyanis már réges-rég nem az olajos fish and chips, az íztelen paradicsomos bab, a zsírban úszó bacon és a különféle belsőségekkel töltött rémségek határozzák meg. London éttermei méltó riválisai a világ legjobbjainak.

A „legek” élén általában elegáns, csillogó villogó helyek szerepelnek, ám az igazi gourmet helyszínek annyira eldugottak, hogy csak kevesen ismerik őket, s jó hírük szájról szájra terjed. Most ezek közül tárunk fel néhányat olvasóinknak, persze a teljesség igénye nélkül.

Viajante, a játékos 

Meggyőző tálalás. Portugál séf munkája

Ez az étterem mostanság London egy kulináris fénypontja. Séfjük, a portugál Nuno Mendes a Kaliforniai Kulináris Akadémián tanulta meg a főzés minden csínyát-bínyját. Amerikában és Európában számos helyen főzött már, többek között a new york-i Jean Georges-ben, a Coyote Cafe-ban Santa Fe-ben, és nem mellesleg gyakornokoskodott a híres El Bulli étteremben, a spanyol Rosesben. Nuno és csapata portugál ínyencségektől kezdve a  tengeri finomságokig rengeteg csodás fogást varázsol a vendég tányérjára. 

„Azt akarom, hogy az étel, amit készítek meglepő legyen, s egyben örömet is okozzon a vendégnek. Játékos szeretnék lenni, nem feltétlenül sokkoló. Minden egyes hozzávaló legyen tökéletes, teljes, intenzív ízekkel, hogy aztán másokkal összekombinálva újra és újra beleszerethessünk abba, ami a tányérunkon van” – így Viajante séfje. Maradjunk annyiban, hogy meggyőző.

Viajante
Patriot Square
Bethnal Green
London E2 9NF 
Tel: +44 (0) 20 7871 0461)
http://www.viajante.co.uk/

Dock Kitchen világjáró séffel

Tíz perc sétára a Ladroke Grove, Kensal Green és a Kensal Rise megállóktól, hatalmas ipari kapukat átszelve igazi gyöngyszemre lelhetünk. A Dock Kitchen tényleg London egyik féltve őrzött titka, eldugva a híres Virgin cég egy régi stúdiókomplexumában. A vezető séf Stevie Parle fáradhatatlanul járja a világot azért, hogy a legfinomabb és közben legegyszerűbb fogásokat varázsolja a vendég tányérjára. Megteremtve ezzel egy újfajta, modern irányzatot Londonban. Minden nap megújul a menü, a szezonális finomságokhoz igazodva. Keddtől- szombatig  ebédre és vacsorára várják a vendégeket.

The Dock Kitchen Portobello Docks
344/342 Ladbroke Grove
Kensal Road W10 5BU
Tel: + 44 0208 962 1610
bookings@themoveablekitchen.co.uk
http://www.dockkitchen.co.uk/

The Drapers Arms, igazi angol konyha

Az islington-i étterem az egyik kedvenc célpontja az igazi angol konyhára vágyó ínyenceknek. A hangulata olyan, mint a legtöbb sarki pub-nak, az ételek minősége azonban klasszisokkal jobb, s a kiszolgálás is figyelemre méltó, s néha hamisítatlan angol humorral érkezik asztalunkhoz az étel. A legjobb minőségű húsok,   piték és a legfinomabb sörök között válogathat a betérő vendég.

The Drapers Arms
44 Barnsbury Street
London N1 1ER 
Tel: + 44 020 7619 0348
http://www.thedrapersarms.com/

Koya, a nagy udunista

A Sohoban található autentikus japán étterem, a Koya tervezőit az igazi japán kantinok inspirálták. Specialitásuk a frissen készített udon tésztára alapuló fogások, hidegen, melegen mindenféle finomággal – például füstölt makrélával, tempurázott zöldségekkel vagy épen friss rákkal – házasítva. Vannak persze más finomságok is, például ciderban pácol malachús vagy éppen speciális marinált gomba. Asztalfoglalás nincs, lehet viszont elvitelre is rendelni.

49 Frith Street
London W1D 4SG
http://www.koya.co.uk/

[[ Oldaltörés (Második rész) ]]

 Dinings, a sushi szentély

Japán konyha. Friss és szép

Ha már a japán konyhánál tartunk, meg kell említenünk Tomanari Chiba kiváló japán séf éttermét, a Dinings-t. Az egyik legjobb sushi hely Londonban, mindig friss és gyönyörű falatokat találhatunk tányérunkon. Nem szabad kihagyni a sashimi salátát yuzi dresszinggel tálalva, de a beef tatakit ponzu szósszal is érdemes megkóstolni. A berendezés igen egyszerű és letisztult, úgyhogy ha elegáns környezetre vágyunk, akkor ne ezt a helyet válasszuk.
22 Harcourt Street, London W1H 4 HH
Tel: + 44 0207 723 0666
http://www.dinings.co.uk/

Hunan taiwani hatással

A Hunan egy igazán különleges kínai étterem. Amikor leülünk, ne lepődjünk meg, ha nem kapunk étlapot a kezünkbe, hanem megkérdezik tőlünk, hogy mik a kedvenc ételeink, s mi az, amit egyáltalán nem szeretünk. Amint eme értékes információkat megosztottuk pincérünkkel, kizárólag Mr. Peng – a séf és a tulajdonos egy személyben – kezében vagyunk. Pengre a  taiwani konyha hatott leginkább: ínycsiklandó a gyömbéres sertést, a csípős wontont és  ropogós fokhagymás zöldbabot készít. A menü attól függ, hogy a séf éppen milyen inspirációt kap, milyen kedvében van. Ami azonban garantált, hogy minden alkalommal elégedetten távoznak a vendégek.
Hunan
51 Pimlico Road, London SW1W 8NE
Tel: + 44 020 7730 571
http://www.hunanlondon.com/

Terroirs, kicsi, de erős

London szívében – egy köpésre a Trafalgar Square és a Charing Chross megállóktól – egy igazán helyes kis vinotéka s egyben étterem is található. A Terroirs egyszerű, eredeti és egyben örömteli. Sajtok, snackek, kisadag ételek és napi menü a kínált, közűlük mindegyik ízletes és kiváló minőségű. A tulajdonost a párizsi borozók hangulata inspirálta. Füstölt kacsamell, kagylók, sonkák, sajtok, fokhagymás csiga – ilyen és ehhez hasonló franciás tapasokat kóstolhat meg a betérő vendég.

Terroirs
5 William IV Street
London WC2N 4 DW
Tel: + 44 0207 036 0660
http://www.terroirswinebar.com/

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Vétek György Gasztro

Nemzetek konyhája: az angol reggeli

Nem tudjuk, ismerik-e a csatorna túl oldalán a „reggelizz úgy,mint egy király" kezdetű magyar bölcselkedést, de hogy megadják a módját napindításnak, az biztos.

Vétek György Gasztro

A borok világa – a világ borai Londonban

Pohárral a kezünkben két óra alatt végigsétálhatunk a világ nagy szőlő- és bortermelő vidékein. Bolyonghatunk azonban bármeddig, Magyarországra nem lelünk a Vinopolisban.