szerző:
MTI

Kisebb gyermekfej nagyságú, 26 dekagrammos szarvasgombát találtak a kísérletezők a keszthelyi Georgikon Kar mintaültetvényén - írta pénteki számában a Zalai Hírlap.

A megtalált példánnyal (amelyről fotót itt közöl a Zalai Hírlap) bebizonyosodott, hogy életképes a keszthelyi mintaültetvény, ahol várhatóan folyamatos lesz a szarvasgombatermés. Az ültetvényen végzett tevékenység a tudományos kísérleti munkát szolgálja: a kisebb méretű terméseket feldolgozzák, újabb oltáshoz használható spórát készítenek belőlük, míg a nagyobb példányok reprezentációs célokat szolgálnak - nyilatkozta a lapnak Szeglet Péter egyetemi docens. (A docens a gombával itt látható.)

A szarvasgomba-termesztéssel kapcsolatos kísérletek egy évtizeddel ezelőtt kezdődtek a biotechnológiai tanszék irányításával a keszthelyi mintaültetvényen. Több növényfaj, mogyoróbokor és molyhos tölgy gyökerére oltottak spórát. A szarvasgomba megtelepedett ugyan a fagyökereken, de a termőtestek csak több év után alakultak ki, és spórákat érlelve indítottak saját tenyészeteket.

Keresőkutyákkal rendszeresen átvizsgálták az ültetvényt, de sokáig eredménytelenül. Az első kisméretű, de érett példányt idén nyáron találták meg, két héttel ezelőtt pedig a mogyoróbokor tövében rábukkantak a 26 dekagrammos példányra. A nyári szarvasgomba világpiaci, tőzsdei ára húszezer forint körül mozog kilogrammonként, míg a feketéé elérheti a 200 ezer forintot. Az isztriai fehér szarvasgombáért ennek kétszeresét is elkérhetik, mert ennek a fajtának csak néhány titkos lelőhelye van a világon - olvasható a napilapban.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Prizma

Szarvasgomba-hungarikum

Mattirolomyces terfezoides, avagy homoki szarvasgomba a hivatalos neve a Duna–Tisza közi homokhátság akácosaiban...

MTI Gasztro

Huszonkilenc millió forint egy fehér szarvasgombáért

Összesen 105 ezer euróért (29 millió forint) cserélt gazdát egy 936 gramm súlyú fehér szarvasgomba egy olaszországi árverésen, amelyen összesen 13 példányt adtak el együttvéve 307 200 euróért (85 millió forint).

-gy- Gasztro

A nap képe: Magyarországon termő szarvasgomba 45 ezerért

Nevezik a villámok szülöttének, az erdők fekete gyémántjának vagy csak egyszerűen földi kenyérnek. Kutatják disznókkal, kutyákkal. Aranyárban mérik, ínyenceknek szánják, miközben vaddisznók, őzek, szarvasok, mókusok eledele. A vágyak titokzatos tárgyát ismerhettük meg a Hőgyészi Szarvasgomba Napokon.

-gy- Gasztro

A vágy titokzatos tárgya: a szarvasgomba

Nevezik a villámok szülöttének, az erdők fekete gyémántjának vagy csak egyszerűen földi kenyérnek. Kutatják disznókkal, kutyákkal. Aranyárban mérik, ínyenceknek szánják, miközben vaddisznók, őzek, szarvasok, mókusok eledele. A vágyak titokzatos tárgyát megismerhetjük, persze meg is kóstolhatjuk hétvégén a Hőgyészi Szarvasgomba Napokon.

hvg.hu Gasztro

Százezer eurós szarvasgomba

Ez idő tájt már valószínűleg Hongkong felé tart az a 750 gramm súlyú, fehér szarvasgomba, amely vasárnap éjszaka százezer euróért kelt el egy olaszországi árverésen.