szerző:
Sz. J.
Tetszett a cikk?

Tökéletesség, precizitás és professzionalitás. Így jellemezhetnénk leginkább a szomszédos Ausztria legjobb éttermét, a Steirereck-et, amely a Relais&Châteux hálózat hírneves tagja. A két Michelin-csillagos séf, Heinz Reitbauer felesége, Birgit Reitbauer nyerte el a Relais&Châteux Woman of the Year 2011 címet, ez alkalomból exkluzív interjút adott rovatunknak.

A Steirereck bemutatása az első része most induló sorozatunknak, melyben elkalauzoljuk olvasóinkat Ausztria néhány igazán különleges Relais&Châteux szállodájába és kiváló gourmet éttermébe.

A Steirereck Bécs egyik legszebb részén, a Standparkban csodálatos zöld – most épp hófehér – környezetben található. 2005-ben költöztek ide a Duna-partról. Itt korábban egy tejlerakat és bár, majd szórakozóhely működött. A gourmet étterem mellett a Meierei bisztró is helyet kapott az épületben. A szuterénben helyezkedik el, de cseppet sem sötét, és jó időben csodálatos teraszon élvezhetik a vendégek a remek ételeket. A Meierei nem kifejezetten gourmet étterem, bár egyedülálló sajtválasztéka van, 120 féle sajt kóstolható meg itt a világ 13 országából. De ahogy Birgit Reitbauer, a ház asszonya fogalmazott, „rendes” ételeket kínálnak reggelire, ebédre és vacsorára.

Tekintse meg galériánkat, kattintson!
Szauer Judit

Heinz Reitbauer séf stílusában az osztrák konyha hatása érezhető leginkább,  legyen az bármely fogás a Steirereckben. Folytonos újításokkal és a legkiválóbb alapanyagokkal való kísérletezéssel egyedi stílust alakított ki. Konyhájában egy-egy vacsora alkalmával 28-30 séf sürög-forog, a teljes személyzet pedig a 80 főhöz közelít. Körülbelül 60-90 vendéget szolgálnak ki egy-egy ebéd illetve vacsora alkalmával, s személyenként 10-15 tányér kerül az asztalra, így elengedhetetlen, hogy olajozottan működjön a gépezet.

A Steirereck két Michelin-csillaggal és négy Gault-Millau szakácssapkával büszkélkedhet, valamint a The S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants, azaz a világ ötven legjobb éttermének listáján a 21. helyen áll. Asztalfoglalás nélkül aligha kapunk helyet, így mindenképpen jelentkezzünk be előre, ha rászánjuk magunkat egy kivételes gasztronómiai kalandra.

[[ Oldaltörés (Az év asszonya) ]]

hvg.hu: Mi az étterem sikerének a titka?

Birgit Reitbauer: A személyesség, a professzionalitás, a precizitás és az egyediség nagyon fontos nekünk. Nálunk minden házilag, helyben készül, saját kezűleg gondoskodunk minden egyes apróságról, férjemmel mindig itt vagyunk az étteremben.Ez a szenvedélyünk,erre vagyunk hívatva,ez az életünk. S igazán szerencsés egybeesés, ha az ember szenvedélye megegyezik a munkájával.Azt hiszem,ez a mi sikerünk titka.

Tekintse meg galériánkat, kattintson!
Szauer Judit

 hvg.hu: Ön megkapta a Relais&Châteaux Woman of the Year 2011 címet. Mit gondol, miért önre esett a választás?

B. R.: A Relais &Châteaux Woman of the Year 2011 igazi megtiszteltetés számomra, hiszen rengeteg kiváló kollegám/versenytársam van a szakmában. Számomra ennek az elismerésnek inkább eszmei értéke van, kitüntetés az eddigi munkámért. Ösztönző, inspiráló hatása van, igazán jó érzés.

hvg.hu: Mi a kedvenc étele?

B. R.: Szeretem a hazai és a nemzetközi ízeket is egyaránt. Nagy kedvenceim a különféle zöldséges fogások, zöldséggel készült ételek kombinációi. A férjem zöldséges kreációt különösen kedvelem, azt gondolom, hogy ez igazi művészet, nagyon nehéz ugyanis zöldségekből valóban ízes, érdekes fogásokat készíteni.

Megkóstoltuk, s finom volt
Citromos misószószban marinált sütőtök saláta karalábéval, papayával és zöldborsóval
Süllő kardamonos balzsamecetes céklával és bodzakompóttal
Karamellizált borjúmirigy csiperkegombával és mokkakrémmel
Őzsült vöröskáposzta-souffléval töltött májgombóccal, kelbimbóval és fehérrépateával
Sósmandula-parfé japán cseresznyével, sütőtökkel és cantuccini-vel (mandulás keksz)

Mindig azt mondom, hogy egy steaket sokkal könnyebb elkészíteni, mint egy igazán különleges vegetáriánus fogást. Magam nem vagyok vegetáriánus, csak igyekszem egészségesen táplálkozni, s a gyermekeinket is erre nevelni.

hvg.hu: Férje igen elismert, két Michelin-csillagos séf. Engedi önt főzni otthon?

B. R.: Rendszeresen főzünk együtt Heinz-cal és a gyerekekkel. Otthon én is csak háziasszony vagyok a konyhában, ugyanúgy élünk, mint bármelyik normális osztrák család. Azt leszámítva, hogy nagyon sokat utazunk, bár ezek az utak inkább csak egy-egy naposak, hiszen,mint mondtam, igyekszünk mindig itt lenni az étteremben.

hvg.hu: Mik a jövőbeli terveik a Steirereckben?

B. R.: Természetesen vendégeink magas színvonalú kiszolgálása és a megszokott minőség biztosítása, mindez folyamatos megújulás mellett. Itt főként az ételekre gondolok, a hely bővítését egyáltalán nem tervezzük, ez most pont úgy jó, ahogy van. A Relais&Châteaux hálózat tagjaként, s mint a Relais &Châteaux Woman of the Year 2011 cím tulajdonosa is mondhatom, hogy a jövőben is a legkiválóbb szolgáltatást szeretnénk nyújtani vendégeinknek.

A Relais&Châteaux hálózat közel ötszáz szállodát foglal magába és 58 országban van jelen. A 475 szállodából 140 a Relais&Châteaux Grand Chef-je is egyben, nekik együtt mindösszesen 340 Michelin-csillagjuk van. A lánc hivatalos honlapját havonta ötszázezer érdeklődő vendég látogatja, a tagok összesen 1 500 000 vendéggel, 11 000 szobával és 17 millió euró értékben kiadott ajándékutalvánnyal büszkélkedhetnek világszerte. A Relais&Châteaux 10 nemzetközi képviselettel bír.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!