szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem vega kampányba kezdünk, de a tökfasírt tényleg jó. A hévízi kézműves piacon fedeztük fel egy árusnál, akinél a nyitás utáni órában már majdnem ki is fogyott a készlet.

Na, nem mindjárt evéssel kezdtük, bár nehéz volt megállni. Előbb szétnéztünk a hévízi termelői piacon, ahol már tavaly ilyenkor is előfordultunk. Néhány szembetűnő változással találkoztunk. A zöldséget-gyümölcsöt, házi készítményeket árulók (lekvár, gyümölcsszörp, különféle olajok, üveges befőttek, rétes, stb.) új, talán nagyobb területre költöztek, helyüket a régiségárusok, festők, szövők, keramikusok és egyéb kereskedők foglalták el. A piac gyorsan alkalmazkodott a fürdőhely új vendég- és vevőköréhez.

Termékeik, készítményeik mellett  cirill betűs feliratok ékeskednek, s az árusok, főként a sajtféleségeket, hús- és pékárukat kínálók  sikerrel próbálkoznak az orosz konyhanyelvvel. Az már csak "hal a tortán", hogy a megjelentek az orosz szájíz szerint készített pácolt, füstölt haltermékek, a lazac és a tokhús (tudomásunk szerint Tapolcán működik a halfüstölde).  A célközönség nem sajnálja a rávalót, úgy tűnik, nem számít az sem, ha aranyáron mérik. Mutatóba, kóstolóra való darabkát, azért mi is vásároltunk.

Amire azonban igazán rákattantunk  - s nemcsak piszkos anyagi okokból -   az a tökfasírt volt. Az árust már messziről kinéztük magunknak, befont szakállával kicsit kilógott a piaci összképből. Mire az asztalához értünk, már csak egy félig üres tálcán sorakoztak a tökből és zabból készített   fasírtjai.

oazis-natur.hu

Úgy tűnt, kínálni, nógatni  nem nagyon kellett a népeket, hogy próbálják ki. Nekünk is nagyon bejött az enyhén fokhagymás ízű, kellemesen fűszerezett tökfasírozott. Befont szakállúról pedig kiderült,hogy  a keszthelyi Oázis Reform-étteremből érkezett, ahol tök- és gabonafasírtjaik (zab, köles) körettel együtt (pl. kukoricás rizzsel) szerepelnek a menüválasztékukban, és ezt adják vegaburgerükhöz is. A receptet meg nekünk adta. Ránk nem érdemes "titkot" bízni, továbbadjuk.

Tökfasírt

Hozzávalók: egy nagyobb vagy két kisebb tök (de készíthető padlizsánból vagy cukkíniből is), kevés liszt és zsemlemorzsa, 1-2 tojás, pár gerezd fokhagyma - ízlés szerint, csokornyi kapor, petrezselyemlevél, bors, só. Használhatunk fasírtfűszer keveréket is. (Az Oázis étteremben kívánság szerint tojás nélkül is sütik a tökfasírtot).

A megtisztított, legyalult tököt egy edényben rövid ideig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Ezt követően hozzákeverjük a tojást, a lisztet és a zsemlemorzsát, majd a megtört fokhagymát és apróra felvágott kaprot, petrezselymet. Tetszés szerint ízesítjük, sóval, borssal, fasírtfűszerrel. Az összedolgozott keveréket kilapogatjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd  olívaolajban mindkét oldalon megsütjük. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk akár grillezett zöldségekkel, tehetünk a tetejére majonézt, tejfölt vagy locsolhatjuk fokhagymás-kapros salátaöntettel. Ha marad belőle, hidegen vagy kicsit átmelegítve is finom.

Ez így is tökéletes, de megmozgathatjuk a fantáziánkat. Az alapba adhatunk vöröshagymát, reszelt sajtot, tönkölykorpát, akár paradicsomsűrítményt, sóskát vagy spenótot is. Van olyan változata, amelyikbe tehéntúrót kevernek, állítólag ez a török tökfasírt, amiről isztambuli barátunk ugyan még sosem hallott, de nem látjuk akadályát, hogy legközelebb kipróbáljuk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!