szerző:
Tóth Sándor

Az amerikai elnök kubai látogatása során jelképesen új fejezetet nyitott a havannai magánvendéglátás működésében is. Barack Obama és családja első vacsoraestjének helyszíne ugyanis egy jó hírű paladar, azaz lakásétterem volt. Még az anyóst is elvitték sertés sültet enni.

Meglehet, március 20-án este hét órától felkerült a gasztronómia világtérképre a kubai főváros történelmi negyedében (Habana Vieja) található San Cristobal Paladar. Ekkor érkezett meg az USA első emberének páncélozott limuzinja és az őt kísérő népes biztonsági konvoj az étteremhez. A látogatás helye nem volt véletlen, Obamáéknak az Egyesült Államok havannai külképviselete ajánlotta, illetve választotta ki az éttermet. A lapforrásokból kitűnik, hogy a külképviselet tisztviselői közül többen is rendszeresen látogatják a kubai gazdasági reformkiigazításoknak köszönhetően 2010-ben megnyílt paladart, s nagyon elégedettek vele.

©

A kreol és spanyol konyhát vivő San Cristobal magánéttermet saját házukban nyitották meg a tulajdonosok, Carlos Cristobal Márquez és felesége, Raisa Pérez. A berendezés antik bútorzatával, festményeivel, szobraival, színészek és énekesek portréival, falióra gyűjteményével a régi koloniális idők hangulatát idézi. A tulajdonos- séf korábban évekig Spanyolországban dolgozott.

©

 A híradások szerint Obamáék igen közvetlenek voltak, jól érezték magukat.   Barack Obama vacsorára bélszínt és roston sült zöldségeket kért. Az átlag kubai által ritkán látott és fogyasztott bélszínt a San Cristobal Kanadából szerzi be. A first lady, Michelle Obama a ház egyik specialitását a Temptation Habanera-t  -szó szerint Havannai kísértés - választotta, ami steak vörös boros mártással. Michellét a felszolgálónak tett megjegyzése szerint ez az étel a nagyapja által készített steakre emlékeztette. Az elnöki pár fiatalabb lánya, Sasha apjához hasonlóan a bélszínt részesítette előnyben, míg az idősebb, Malia és nagyanyja (a first lady édesanyja), Marian Robinson Shields nyárson sült sertéshúst evett.

 Obama a kínált kubai rumról lemondott, udvariasan a következő napi munkájára/tárgyalásaira hivatkozva. A feleség a steakhez pinot noirt kért, de helyette a pincér javaslatára a ház vörösborát, a Conde de San Cristobalt – a neves spanyol Ribera del Duero pincészettől – itta édesanyjával együtt, a felszolgált üveg háromnegyedét fogyasztották el. A neves vendégek pudinggal, illetve az elnök és anyósa feketekávéval zárták a vacsorát.

Amit a  paladarról tudni kell: 

 Az 1990-es évek elején a kubai tévében műsorra tűzött brazil szappanopera, a Vale tudo adta az ötletet ahhoz, hogy a filmbeli étteremláncról, a paladar-ról nevezzenek el egy éppen törvényesített gasztronómiai hálózatot. Az élelmezési és gazdasági reform keretében 1993-tól lehetővé tették a szigetországban az addig csak féllegálisan működő családi lakáséttermek üzemeltetését. Igaz, voltak bizonyos korlátozások, például a vállalkozást főként a család tagjaihoz kötötték, megszabták a nyitva tartás idejét és a befogadó kapacitást, amit 12 székben korlátoztak. Egyébként a kubai példa nyomán alakultak meg szerte a világon a lakáséttermek.

A paladar intézménye mára valójában jelentős gasztronómiai tényező lett a kubaiak körében és az egyre nagyobb lendületet elérő idegenforgalomban. Az gazdasági útkeresés időszakában, 2010-től tovább növekedett a számuk és változataik. Mára több száz működik belőlük Havannában. Nagyon népszerűek a külföldiek körében, mivel egyedi-családias hangulatuk van, igazi házias konyhát visznek és olcsóbbak az állami éttermeknél. Néhány közülük, mint a La Guarida, a Gringo Viejo és a La Fontana nemzetközi hírnévre tett szert.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!