szerző:
MTI

Az elmúlt két évben megduplázódott a kétfajta hitellel, és megnégyszereződött a három vagy több hitellel rendelkezők száma Magyarországon - írta a Népszabadság pénteken a KSH egy nemrég megjelent kiadványa alapján.

A statisztikák szerint 2011 tavaszán a háztartások 45 százalékának volt valamilyen hiteltartozása, több mint 800 ezer háztartásnak egy, közel 500 ezernek kettő, közel 400 ezer háztartásnak pedig három vagy több, az eladósodottság a lakosság 52 százalékát érinti - írja a lap.

Ami a különböző hitelfajtákat illeti, több mint 700 ezer háztartásnak van jelzálogalapú hitele, amelynek 80 százalékát lakásvásárlás céljából vették fel. A lakáscélú jelzáloghiteles háztartások 87 százalékában van aktív kereső, 72 ezer háztartásban viszont minden családtag munkanélküli vagy inaktív. Az adatok szerint 24 ezer olyan háztartás is van, ahol nem lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel, és senki nem dolgozik.

A nem jelzálogalapú hitelek közül a fogyasztási cikkekre, például autóra vagy bútorra több mint félmillió család vett fel kölcsönt, míg folyószámla vagy hitelkártya-tartozása több mint 300 ezer családnak van. A legtöbb háztartás autóra vett fel ilyen típusú hitelt, de jelentős (268 ezer) a személyi kölcsönnel rendelkezők száma is - írta a lap. A KSH adatai szerint több mint százezer háztartás magánszemélyeknek el van adósodva.

©

Az elemzés rámutat, hogy a gazdasági válság kitörése óta a nem lakáshitelek közül a folyószámlához kapcsolódó hitelek növekedése volt a legjelentősebb. Míg 2008-ban csak 766 ezer háztartásnak volt, addig az idén már csaknem egymilliónak van folyószámlához kapcsolódó hitelkerete, amit jellemzően a hónap végén, mindennapi kiadásai finanszírozására használ - írta a Népszabadság.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!