szerző:
HVG

Újabb kétszázmillió eurót volna kész bedobni a magyar kormány, hogy részt szerezzen a hírközlési piacból. Legalábbis a HVG kormányközeli forrása ennyire becsülte azt az összeget, amennyiért a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. állami kézbe kerülhetne.

A Vodafone hivatalosan cáfolta a kivásárlás hírét, de ez nem jelenti azt, hogy az Orbán-kormány ne akarna piaci részt szerezni a legjobb jövedelmezőségű ágazatként számon tartott hírközlésben. Az említett kalkuláció alapján a vásárlás olcsóbb megoldás lenne, mint nulláról állami mobiltársaságot gründolni.

A tavaly márciusban alapított állami MPVI Mobil Zrt. szénája amúgy sem áll jól: miután a múlt héten a Kúria is úgy találta, hogy jogszerűtlen volt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvencia-árverése, a társaság frekvenciablokk nélkül maradt.

Bennfentesek olyan forgatókönyvről tudnak, amely szerint az MPVI három alapítója közül kiszállna a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. leánya, az MFB Invest Zrt., valamint a Magyar Villamos Művek Zrt., így a Magyar Posta Zrt. egyedül bonyolítaná le a mobilcégszerzést. Más verzió szerint viszont másik vasat is tartanak a tűzben: az NMHH új frekvencia-árverésre készül, amelyen akár az MPVI is labdába rúghat.

Az újabb állami mobiltervekről a HVG e heti számában olvashatnak részletesen.