szerző:
hvg.hu

A Figyelő legújabb számában azt írja, hogy a következő kormány tervezett intézkedései között a rezsicsökkentés és a nonprofit közszolgáltató létrehozása mellett az egészségügyet és az oktatást érintő tervek is szerepelnek.

Az nonprofit állami közműcégek és a devizahitelezés mellett az egészségügyben és az oktatásban tervez változtatásokat az új kormány – írja a Figyelő.

Az egészségügyre fordított forrásokat, járulékokat jelenleg egy pontrendszer szerint osztják szét az eü-szolgáltatók (tehát lényegében a kórházak) között, de ennek során felmerült az a probléma, hogy a pontrendszer csak részben fedezi a kezelés költségeit, erre keres megoldást a kormány – írja a Figyelő, amely szerint a magánbiztosítókat továbbra sem engedné be az ágazatba a kormány.

Az oktatásban az állami intézményhálózatot ellenőrző Klebelsberg Intézményfenntartó Központ körüli anomáliákat szüntetnék meg, amelyhez szükség lesz a parlament jóváhagyására – idézi fideszes forrását a lap.

A lap szerint két héten belül az államé lehet a német RWE 49 százalékos Főgáz-pakettje, és még tavasszal elfogadhatja az országgyűlés a közszolgáltatási törvényt, amely alapján felállhat az új állami közszolgáltató – írja a lap.