szerző:
hvg.hu

A kitiltási listával hírbe hozott Dávida Marianna személyiségi jogi perében súlyos állítások hangzottak el szerdán. Állítólag az adóhatóságnál utasításba adták, hogy ki kell hagyni a jelentésből egy amerikai cég 40 milliárd forintos adókülönbözetét. Az erről valló tanút nem sokkal a konfliktusos vizsgálat után váltották le NAV-vezetői posztjáról. Az adóhatóság szerint a hivatkozott tanú nem ezt mondta, hanem azt, hogy szakmai véleménykülönbség volt a felek között.

Dávida Marianna, a NAV ellenőrzési főosztályvezetője igenis beavatkozott az adóellenőrzésekbe – vallotta egy adóellenőr szerdán a Fővárosi Törvényszéken, a Népszabadság és a Népszava ellen indított becsületsértési perben. Hegedűs-Deme Zsolt maga is vezető volt az adóhatóságnál, a kiemelt ügyek részlegét vezette, és jelenleg is az adóhatóság alkalmazottja – írta a csütörtöki Népszava.

Dávida egyébként azért pereli a napilapokat, mert egy hírportál értesülése alapján azt írták, ő is szerepelhet a kitiltási listán. A főosztályvezető állítja: őt nem tiltották ki az Egyesült Államokból, és egyébként is kifogásolja, hogy neve összefüggésbe került az áfacsalási botránnyal, valamint a korrupcióval.

Vida Ildikó és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
©

Hegedűs-Deme a konkrét üggyel kapcsolatban azt mondta: súlyos összegű – 40 milliárd forintos – adókülönbözetet tártak fel egy amerikai cégnél, de Dávida Marianna egyértelmű utasításba adta, hogy a revizor hagyja ki a jelentésből az adóeltérést. Állítása szerint az esetre három másik tanú is van, akik közül az egyiket már elküldték a NAV-tól, egy másik pedig maga mondott fel, Hedegűs-Demét pedig nem sokkal az említett vizsgálat után váltották le igazgatói posztjáról.

A perben a Népszabadság kezdeményezésére bíróságra citálhatják Vida Ildikót, a NAV elnökét is, de ez ügyben még nem hozott döntést a bíró.

NAV: Hegedűs-Deme Zsolt egyáltalán nem ezt mondta

A NAV-ot az MTI megkereste az ügyben: az adóhatóság szerint a valóságtól jelentősen eltér a Népszava tudósítása. A tárgyaláson szerintük ügyvédi kérdésre Hegedűs-Deme Zsolt azt mondta, hogy nem állították le az ellenőrzést, szakmai véleménykülönbség volt a munkatársak között. A szóban forgó ügyben ugyanis az ellenőrzést végző revizorok nem tudták bizonyítani feltételezéseiket, a büntetőeljárásra vonatkozó javaslatot maga Hegedűs-Deme Zsolt vonta vissza - írta a hivatal.

A NAV tájékoztatása szerint a hosszan tartó ellenőrzés, amely nemzetközi hatóságoktól kért információkra is támaszkodott, nem támasztotta alá a rendeltetésellenes joggyakorlásra, valamint a színlelt ügyletekre vonatkozó feltételezést, és azt, hogy az adózó a hatóságot megtévesztette volna.

A hivatal hangsúlyozta, hogy a valóságot szerintük elferdítő tudósítást a per egyik alperese jelentette meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!