szerző:
hvg.hu

890 millió forint plusz áfáért kelt el a balatonkenesei MÁV-üdülő, ami igaziból már a jegybankelnök felesége által irányított Akarattyához tartozik. A tervek szerint oktatási és konferenciaközpontot működtetnek majd ott az MNB alapítványai.

A Magyar Nemzeti Bank hat alapítványa (a PADA, a PADS, a PADOC, a PAGEO, a PADMA és a PADI Alapítvány) a MÁV Vagyonkezelő Zrt. pályázatán az eredeti, 890 millió forint+áfa hirdetési áron megvásárolta a balatonkenesei MÁV-üdülőt – szúrta ki az alapítványok honlapján az Átlátszó.

A több mint hathektáros, jelentős vízparti területtel rendelkező ingatlan a szomszédos Balatonakarattyához tartozik, aminek a polgármestere a 2014-ben függetlenként, fideszes támogatással választást nyert Matolcsy Gyöngyi, a jegybankelnök felesége.

Az Átlátszó felidézi, hogy Balatonakarattya 2012-ben döntött Balatonkeneséről történő leválásról, a döntés tavaly óta hatályos. Az egyébként szintén fideszes vezetésű Kenese kezdetektől vitatta a területi megosztást, mondván aránytalanul sok nagy adófizető került "Matolcsyfalvára".

A jegybanki alapítványok által most megvásárolt vízparti ingatlanon a jelenlegi bérlő kft. magánszállásokat működtet, és fesztiváloknak ad helyet, a tervek szerint 2016 nyarától pedig oktatási és konferenciaközpontot működtetnek ott a Pallas Athénék, s a létesítményben működik majd az úgynevezett Magyar Vezetéstudományi Iskola is.

A MÁV már tavaly próbált túladni két balatonkenesei üdülőjén és hajóállomásán, legutoljára idén tavasszal hirdették meg az ingatlanokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!