szerző:
hvg.hu

Szerdától, azaz holnaptól már csak az Országos Dohányellátón keresztül szerezhetnek árut a trafikok. Két nagy dohánygyár, a Philip Morris és az Imperial még mindig nem volt hajlandó leszerződni a monopol helyzetbe hozott nagykereskedővel. Két hét múlva népszerű cigimárkák tűnnek el a polcokról, mert még ha be is adják a derekukat a gyárak, időbe telik, míg felhalmozzák a kívánt készleteket.

Szerdától érvényes az Országos Dohányellátó (Odbe) monopóliuma a dohány-nagykereskedelemben, tehát a cigigyártók kedden szállíthatnak utoljára közvetlenül a trafikosoknak – írta a keddi Népszabadság.

A Philip Morris és az Imperial Tabacco – amelyek termékei a trafikok forgalmának közel felét adják – még mindig nem hajlandó együttműködni a számukra előnytelen feltételeket kínáló állami dohánynagykerrel, így a trafikokban hiány várható a két dohánygyártó mamut termékeiből – mint ahogy erről a hvg.hu is beszámolt szombaton. Igaz, a Japan Tobacco időközben beadta a derekát.

Úgy tudni, hogy a dohányellátó százmilliós, milliárdos értékű, több hónapra elegendő cigikészlet felhalmozását írja elő a cégeknek, ehhez azonban nem biztosít bankgaranciát.

©

Egy trafikos a lapnak azt mondta, legutóbb a szokásosnál egy héttel többre elegendő készletet szerzett be, ennél többet megfelelő méretű raktár híján nem is tudna tárolni. Becslése szerint ez a készlet november 25-ig elég, utána nem tudja, mit fog majd adni a vevőknek.

A Philip Morris gyártja a közkedvelt Marlboro, Bond és L&M márkákat, az Imperial pedig a Davidoffot, a Gauloises-t és a Westet.

Brüsszelre várnak a dohánygyártók

Ha a két nagy multi szerda reggel mégis úgy dönt, hogy szerződik a dohányellátóval, akkor is 2-3 hétre van szükség, hogy a gyárak feltöltsék az állami raktárakat a több hónapra elegendő árukészlettel. A dohánycégek arra várnak, hogy Brüsszel nem emel-e kifogást a dohány-nagykereskedelem versenyjogilag aggályos állami monopolizálása miatt.

A kormányközeli Magyar Idők keddi cikke ugyanakkor azt emelte ki a történettel kapcsolatban, hogy már az ország összes dohányboltja regisztrált az Odbe honlapján, ötezer boltos pedig már teljes egészében csatlakozott a rendszerhez. Tízből csak három dohánynagykereskedő nem kötött szerződést a dohányellátóval, az Odbe már meg is kezdte a kiszállítást hétfőn – írták.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!