szerző:
hvg.hu

Az Oroszországi Föderáció Pénzügyminisztériuma az atomenergiainfo.hu szakportál megkeresésére azt a tájékoztatást adta, hogy Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettes 2016. január 18-i nyilatkozata az Oroszország által külföldi országoknak nyújtott hitelek szüneteltetésére vonatkozóan csak az új hitelmegállapodásokra vonatkozik.

Az orosz pénzügyminisztérium közleménye szerint a Paks II. projekt hitelszerződése esetében már egy elfogadott kötelezettségről van szó, amelynek felülvizsgálatáról nincs szó. "Oroszország Paks II.-vel kapcsolatos hitelkötelezettségeit teljes terjedelmében a korábban aláírt kormányközi megállapodásnak megfelelően teljesíti" – áll az atomernergiainfónak küldött orosz pénzügyminisztériumi válaszban.  

Az új paksi atomerőmű építéséről szóló, 2014. január 14-én aláírt kormányközi szerződés alapján Oroszország legfeljebb 10 milliárd euró hitelt biztosít a magyarországi projektre 21 éves futamidővel, ám ez az összeg legfeljebb az építkezés 80 százalékát jelentheti, a többit a magyarok finanszíroznák. Az állami tulajdonban maradó Paks II. 2 darab VVER-1200-as típusú, egyenként 1200 MW névleges teljesítményű, nyomottvizes reaktorral működne, az építést a tervek szerint 2018-ban kezdenék el.

©

Ez azonban annak is függvénye, hogy a jelenleg több fronton is zajló európai uniós vizsgálatoknak mi lesz a végeredménye.

A versenyhatósági vizsgálattal, illetve az állami támogatás gyanúja miatt elrendelt vizsgálatok legfrissebb fejleménye az, hogy Lázár János Brüsszelben "ellenséges légkörben" nem tudott érdemi válaszokkal szolgálni a Brüsszeli felvetésekre. Az Európai Bizottság már tavaly novemberben felszólította a magyar kormányt, hogy a Paks II. projektnek még az előkészítési munkálatait is függessze fel a vizsgálatok lezárultáig.
Ezek az eljárások akár évekkel átíratják a most papíron szereplő dátumokat. Ennek ellenére, néhány napja Lázár János arról beszélt, hogy Magyarország fél éven belül lehívhatja, és le is fogja hívni a paksi orosz hitel első részletét.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!