szerző:
hvg.hu

Sokkal több adatot láthat az orvos vagy a gyógyszerész a betegről, de nem kötelező mindent megadni.

Július 1-jétől a háziorvosok által kitöltött törzskartonokat vezető informatikai rendszer kapcsolódik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez, azaz a betegek adatai is felkerülnek a felhőbe. Érdemes tehát átgondolniuk, milyen személyes információkat osztanak meg orvosukkal. Ennek a részleteit mutatta be az Adózóna.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben minden olyan ellátás megjelenik, amit járó- és fekvőbeteg-ellátó intézményekben vagy a háziorvosi szolgálatoknál, illetve a patikában kiváltott recept kapcsán igénybe vettek a betegek. Ezeket az adatokat láthatják ellátó patikusok és kezelő orvosok is.

A háziorvosoknak július 1-jétől számított 3 éven belül kell feltölteniük az adatokat az informatikai rendszerbe, de évente legalább a bejelentkezett biztosítottak 30 százalékának adatait kell így megjeleníteni.

Fontos tudni, hogy a törzskarton „egyéb információk” rovatában felsorolt kérdésekre önkéntesen lehet válaszolni, a beteg dönti el, közöl vagy sem információkat. Ide tartoznak például a biztosított keresőtevékenységére, táplálkozására, alkoholfogyasztására, testmozgási szokásaira, lelki egészségére vonatkozó információk.

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!