szerző:
Folk György (hvg.hu)

Kihallgatásuk után elengedték azt a három Kendermag-aktivistát, akik szerda délelőtt önszántukból jelentkeztek a rendőrségen és bejelentették: kábítószert fogyasztottak.

Tekintse az önfeljelentőkről készült galériát!
© hvg.hu
A vallomástételt követően Juhász Péter, a Kendermag Egyesület az akcióban résztvevő egyik tagja a hvg.hu-nak azt mondta: „Velünk másképp bán-tak, mintha lebuktunk volna fogyasztással, vagy egy diszkórazzia során akadtunk volna a rendőrség horgára”. Esetükben nem történt házkuta-tás, mely a drogfogyasztáson kapott polgárok esetében rutincselekedete a rendőrségnek - tette hozzá. A délelőtti fűszívó „coming out”-ot követően a gyanúsítottakat átszállították a Gyorskocsi utcai fogdába, ahol vizeletvételre kötelezték őket. „Az eljárás rendkívül megalázó, fehér műanyag kávéspohárba kell a leletet leadni” - írta le Juhász a procedúrát.

Az önmagukat feladók a nyomozók kérdési közül csak többre megtagadták a válaszadást törvény adta jogaiknál fogva.

A Polgári Engedelmességi Mozgalom-nak nevezett akció a tervek szerint a májusban megrendezett Kendermag Majálisig folytatódik. A szervezők célja, hogy annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az elszaporodott rendőrségi drograzziákra melyekkel - véleményük szerint - a fogyasztókat zaklatják ahelyett, hogy a drogkereskedőkre fordítanák erőforrásaikat. A mozgalom arra biztatja azokat, akik valaha fogyasztottak illegális szereket, hogy vállalják fel és jelentsék a rendőrségen.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Itthon

Feljelentést tesz a Kendermag Egyesület

Feljelentéseket tesz a Kendermag Egyesület a vasárnapi Vörösmarty téri marihuána-legalizációs demonstráción történt üvegdobálás, ruhatépkedés, rongálás miatt. A kettéválasztott téren az ellentüntetők sípolással, dobálással, dulakodással akadályozták meg a dekriminalizációt támogató tüntetés lezajlását; a rendőrség végül feloszlatta a demonstrációt.

Itthon

Fegyelmik a BRFK-n a kendermag-tüntetés biztosítása miatt

Négy rendőrtisztet fegyelmi felelősségre vontak, mert hibát követtek el a Kendermag-demonstráció, illetve az ellentüntetések biztosításának megtervezésében és az engedélyezésben. A szakmai hibák következtében kialakult rendzavarás miatt az országos rendőrfőkapitány nem vizsgálja a budapesti rendőrfőkapitány felelősségét.

Itthon

Parlamenti bizottság alakulhat a Kendermag-petíció nyomán

Részben a Kendermag Egyesület tavaszi petíciója nyomán, részben pedig a Nemzeti és az Európai Drogstratégia újabb 5 éves célkitűzéseinek összehangolására parlamenti bizottság felállítását kezdeményezi Szitka Péter, az MSZP országgyűlési képviselője.

hvg.hu Itthon

Kendermag-akció a rendőrségen

Fotósok hada várta a Teve utcai rendőrség előtt a Kendermag Egyesület három tagját, akik kampányuk kezdőakciójaként "feladták magukat" és bejelentették: kábítószert fogyasztottak. A hvg.hu helyszíni jelentése.

Itthon

Kendermagos tüntetés: petíció és előállítás

A lágy drogok használatának enyhébb büntetőjogi megítéléséért demonstráló Kendermag Egyesület vasárnapi rendezvényét megzavarni igyekvő ellentüntetők közül a rendőrség öt embert állított elő.