szerző:
hvg.hu

Ma vették le az első vérmintákat a madárinfluenza elleni vakcinával beoltott önkéntesektől. Néhány hét múlva elkezdhetik gyártani az oltóanyagot.

Zárt ülésen tárgyal az Egészségügyi Bizottság a madárinfluenzáról szerdán, annak ellenére, hogy a cselekvési tervet már a múlt héten nyilvánosságra hozták. Az úgynevezett Pandémiás Terv szerint Magyarország fel van készülve egy esetleges járványra. A hat készültségi fokozatot megjelölő terv első szintjére léptünk, de csak azért, mert az eddig sokat hangoztatott nulladik szintet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem értelmezi.

„Néhány héten belül elkezdhetjük gyártani a megelőzést szolgáló oltóanyagokat a szükséges mennyiségben, amely jelenthet néhány tíz- vagy százezer adagot is. Ennél többre azonban nincs szükség, hiszen ez a vakcina a madárról emberre terjedő vírus megelőzésére szolgál. Ennek veszélye pedig csak a szárnyasok közvetlen közelében lévőket fenyegetheti” – mondta a hvg.hu-nak Bujdosó László országos tisztifőorvos, aki maga is a beoltottak között van.

„Aggodalomra ad azonban okot, hogy sok orvos – a szabályokat megszegve - olyan influenza elleni készítményeket írt fel a járvány miatt aggódó betegeknek, melyek alkalmazása csak kivételes esetekben indokolt” - tette hozzá a tisztifőorvos. 

Amennyiben ugyanis az ezekben a gyógyszerekben található neuraminides-gátlókkal találkozik a vírus egy szervezetben, könnyen rezisztenssé válhat, az ellenállás öröklődik, és a madárinfluenzából kialakuló humán vírus esetében már használhatatlanok lesznek a most felhalmozott influenza elleni készítmények. Azok a készítmények, amelyeket a magyar kormány már „megfelelő mennyiségben” megrendelt a gyógyszergyáraktól egy esetleges járvány esetére.

Ma levették az első vérmintákat a beoltott önkéntesekről és néhány héten belül eldől, hogy hatékonynak bizonyult-e a vakcina.  Az oltóanyag törzskönyveztetése után az ÁNTSZ és az Omninvest Oltóanyaggyártó Kft. közös szellemi tulajdonát képezi majd. A kifejlesztésben és gyártásban együttműködő állami szerv és magáncég tehát értékesítheti a vakcinákat és eladhatja az előállításhoz nélkülözhetetlen „know-how”-t.

Erre hivatkozva mondta korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, hogy az oltások ingyenesek lesznek, az esetleges értékesítésekből bepótolhatók az oltási költségek. Bujdosó azonban hangsúlyozta, hogy nem profitszerzésről van szó. A tisztifőorvos arra a kérdésre nem válaszolt, hogy milyen összeget költ a kormány a felkészülésre és kutatásokra.

MTI Világ

Egyelőre változatlan madárinfluenza-védekezés

Magyarországon egyelőre változatlan a madárinfluenza elleni védekezés módja, mivel a Romániában kimutatott H5N1-típus is csak közvetlen madárkontaktus esetén veszélyes. Európa több országában is tesznek óvintézkedéseket a madárinfluenza ellen.

MTI Itthon

Madárinfluenza: már nem titkos a válságterv

Felkerült a világhálóra az Egészségügyi Minisztérium madárinfluenza esetére kidolgozott válságterve, a Nemzeti Influenza Pandémiás Terv pénteken. A kormány ezen a héten eközben óva intik a pániktól az európaiakat a madárinfluenza ügyében: ez egyelőre állatbetegség, s ha át is alakulna emberi kórrá, mindenekelőtt Ázsia lenne veszélyben.

MTI Világ

Madárinfluenza: teljes határzár a magyar-román határon

Pozitívaknak bizonyultak azok vizsgálatok, amelyeket a romániai madárinfluenza-gyanús mintákon végeztek – közölte csütörtökön a brüsszeli bizottság, hozzátéve, hogy meg fogja tiltani minden romániai élő szárnyas és az azokból készült termékek exportját.