szerző:
hvg.hu

Ma vették le az első vérmintákat a madárinfluenza elleni vakcinával beoltott önkéntesektől. Néhány hét múlva elkezdhetik gyártani az oltóanyagot.

Zárt ülésen tárgyal az Egészségügyi Bizottság a madárinfluenzáról szerdán, annak ellenére, hogy a cselekvési tervet már a múlt héten nyilvánosságra hozták. Az úgynevezett Pandémiás Terv szerint Magyarország fel van készülve egy esetleges járványra. A hat készültségi fokozatot megjelölő terv első szintjére léptünk, de csak azért, mert az eddig sokat hangoztatott nulladik szintet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem értelmezi.

„Néhány héten belül elkezdhetjük gyártani a megelőzést szolgáló oltóanyagokat a szükséges mennyiségben, amely jelenthet néhány tíz- vagy százezer adagot is. Ennél többre azonban nincs szükség, hiszen ez a vakcina a madárról emberre terjedő vírus megelőzésére szolgál. Ennek veszélye pedig csak a szárnyasok közvetlen közelében lévőket fenyegetheti” – mondta a hvg.hu-nak Bujdosó László országos tisztifőorvos, aki maga is a beoltottak között van.

„Aggodalomra ad azonban okot, hogy sok orvos – a szabályokat megszegve - olyan influenza elleni készítményeket írt fel a járvány miatt aggódó betegeknek, melyek alkalmazása csak kivételes esetekben indokolt” - tette hozzá a tisztifőorvos. 

Amennyiben ugyanis az ezekben a gyógyszerekben található neuraminides-gátlókkal találkozik a vírus egy szervezetben, könnyen rezisztenssé válhat, az ellenállás öröklődik, és a madárinfluenzából kialakuló humán vírus esetében már használhatatlanok lesznek a most felhalmozott influenza elleni készítmények. Azok a készítmények, amelyeket a magyar kormány már „megfelelő mennyiségben” megrendelt a gyógyszergyáraktól egy esetleges járvány esetére.

Ma levették az első vérmintákat a beoltott önkéntesekről és néhány héten belül eldől, hogy hatékonynak bizonyult-e a vakcina.  Az oltóanyag törzskönyveztetése után az ÁNTSZ és az Omninvest Oltóanyaggyártó Kft. közös szellemi tulajdonát képezi majd. A kifejlesztésben és gyártásban együttműködő állami szerv és magáncég tehát értékesítheti a vakcinákat és eladhatja az előállításhoz nélkülözhetetlen „know-how”-t.

Erre hivatkozva mondta korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, hogy az oltások ingyenesek lesznek, az esetleges értékesítésekből bepótolhatók az oltási költségek. Bujdosó azonban hangsúlyozta, hogy nem profitszerzésről van szó. A tisztifőorvos arra a kérdésre nem válaszolt, hogy milyen összeget költ a kormány a felkészülésre és kutatásokra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

Egyelőre változatlan madárinfluenza-védekezés

Magyarországon egyelőre változatlan a madárinfluenza elleni védekezés módja, mivel a Romániában kimutatott H5N1-típus is csak közvetlen madárkontaktus esetén veszélyes. Európa több országában is tesznek óvintézkedéseket a madárinfluenza ellen.

MTI Itthon

Madárinfluenza: már nem titkos a válságterv

Felkerült a világhálóra az Egészségügyi Minisztérium madárinfluenza esetére kidolgozott válságterve, a Nemzeti Influenza Pandémiás Terv pénteken. A kormány ezen a héten eközben óva intik a pániktól az európaiakat a madárinfluenza ügyében: ez egyelőre állatbetegség, s ha át is alakulna emberi kórrá, mindenekelőtt Ázsia lenne veszélyben.

MTI Világ

Madárinfluenza: teljes határzár a magyar-román határon

Pozitívaknak bizonyultak azok vizsgálatok, amelyeket a romániai madárinfluenza-gyanús mintákon végeztek – közölte csütörtökön a brüsszeli bizottság, hozzátéve, hogy meg fogja tiltani minden romániai élő szárnyas és az azokból készült termékek exportját.