szerző:
MTI

Az egészségügyi miniszter szerint bebizonyosodott, hogy hatékony a madárinfluenza elleni magyar oltóanyag.

"Most már bebizonyosodott, hogy egyértelmű az oltóanyag hatékonysága" - mondta Rácz Jenő pénteken délelőtt. Arra a kérdésre, 100 százalékosan hatásos-e a kifejlesztett oltóanyag, azt válaszolta: "az adataink alapján igen". A miniszter hozzátette, az adatokról délután sajtótájékoztatón részletes tájékoztatást adnak.

Batiz András kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy másnapra derül ki teljes bizonyossággal, hogy védettséget nyújt-e az embereknek a magyar oltóanyag a H5N1-es vírus ellen.

Elmondta azt is, komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozik a madárinfluenza elleni magyar oltóanyag iránt. Az érdeklődők között említette az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Indonéziát, Fülöp-szigeteket, Ukrajnát, Oroszországot és Mongóliát.

A szóvivő közölte, nincsenek becslések arról, hogy mekkora bevételt hozhat az adagonként várhatóan 5-6 dollárba kerülő oltóanyag forgalmazása. A bevételen osztozni fog az állam és a gyártó cég.

Batiz András megerősítette, hogy az oltóanyag kifejlesztése lehetővé tette, hogy ha esetleg kialakul a vírus emberről emberre terjedő mutációja, akkor az ellene hatásos védőoltás legyártásának ideje hónapok helyett csak heteket vesz majd igénybe. Ismét elhangzott, hogy szükség esetén a magyar állampolgárok ingyenesen juthatnak hozzá a vakcinához.

Szeptember 26-án Rácz Jenő egészségügyi minisztert, Bujdosó László tiszti főorvost és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízottat oltották be elsőként azzal a kísérleti vakcinával, amelyet a madárinfluenza ellen fejlesztettek ki nemrégiben Magyarországon. További mintegy 100-150 egészségügyben dolgozó önkéntes is megkapta az injekciót.     

Ritoók Emese, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szóvivője hétfőn elmondta, amennyiben valakit beoltanak az elölt változattal - ez történt meg három hete -, a vérében megjelennek a vírus részecskéi, amelyre a szervezet immunrendszere ellenanyagot termel. Ennek az ellenanyagnak a kimutatását jelentette be most a kormányszóvivő és a miniszter.

A szóvivő a hét elején azt is hangsúlyozta, az említett eljárás biztosítja azt, hogy nem alakulhat ki mutáns gén akkor, amikor valakit már beoltottak az elölt vírussal, ezt követően viszont elkapja a normál emberi influenzát.

Bujdosó László korábban elmondta, a H5N1 típusú madárinfluenza-vírus ellen kifejlesztett oltóanyag humán kipróbálásáról van szó.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter szombaton elmondta, a madárinfluenza emberről emberre terjedő kórokozóját még nem mutatták ki, de madárról emberre is csak kivételesen, nagyon speciális körülmények között terjedhet a vírus, így például akkor, ha rendkívül nagy mennyiségben ér egy gyenge immunrendszerű szervezetet.

A szakminiszter megjegyezte, 10 millió lakosra körülbelül 3,5 milliónyi oltóanyagot kell készíteni, a jelenlegi gyártókapacitás pedig heti 500 ezer adag oltóanyag.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Svájci licenccel gyártana madárinfluenza-vakcinát a Richter

A Richter Gedeon Rt. megkereste a svájci Roche gyógyszercéget és kéri, hogy mihamarabb kezdődjenek tárgyalások a Roche oseltamivir hatóanyagú vírus ellenes készítményének magyarországi gyártásáról - közölte a legnagyobb magyar gyógyszercég.

MTI Világ

Már megjelent a Tamiflu-nak is ellenálló madárinfluenza-törzs

Madárinfluenzában halt meg a napokban egy középkorú thaiföldi férfi – jelentették be csütörtökön Bangkokban az egészségügyi hatóságok. Ő a kór első halálos áldozata idén a délkelet-ázsiai országban. Közben felfedezték a H5N1 madárinfluenza-vírus egy olyan mutációját, amely ellenáll a leghatékonyabbnak tartott Tamiflu nevű szernekis.

MTI Itthon

Madárinfluenza: mi ellen véd a vakcina?

„A madárinfluenza elleni vakcina nem védi meg a lakosságot, az egészet csak azért találta ki az Európai Unió, hogy minden gyár begyakorolja, hogyan kell majd elkészíteni a vakcinát, ha esetleg elindul az emberi járvány" - mondta a fővirológus. Az országos tisztifőorvos szerint szó sincs arról, hogy eleve hatástalannak ítélték volna a vakcinát.

Világ

Vészmadarak - Tévhitek a madárinfluenzáról

Európa-szerte pánikot okozott az eddig csak Ázsiában regisztrált, ám potenciális halálosztóként rettegett madárinfluenza vírusának felbukkanása Törökországban, Romániában és Görögországban. A tévhitek azonban gyorsabban terjednek, mint bármely kórokozó.

eurohirek.hu Világ

Madárinfluenza: Románia EU-segítséget kér

Románia biztosította az Európai Uniót arról, hogy ellenőrzése alatt tartja a madárinfluenzát, ám segítséget kért a válság gazdasági és egészségügyi hatásainak kezeléséhez. A madárinfluenza okozta eddigi költségeket több mint 20 millió euróra becsülik.

MTI Világ

EU-asztalon a madárinfluenza elleni védekezés

A madárinfluenza elleni küzdelem nemzetközi összehangolásáról, a védekezés lehetőségeiről kezdtek rendkívüli tanácskozást az európai uniós tagállamok külügyminiszterei kedden Luxemburgban, s egyben közös álláspontra kívánnak jutni a világkereskedelem liberalizálásáról folyó tárgyalásokon képviselendő EU-álláspontról.