szerző:
hvg.hu

Két napig kutattuk a Magyarországon élő farkasok nyomait. Prédák maradékai, csapások, nyomok tették egyértelművé: itt vannak. Míg más országok súlyos összegeket költenek Európa csúcsragadozójának visszatelepítésére, Magyarország közömbösen szemléli a féltucat példányt. Nézze meg kétrészes videóriportunkat!

Élnek-e farkasok Magyarországon? Hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, az ország legészakibb csücskébe, az Aggteleki Nemzeti Parkba indultunk. Burinda Tamás, természetvédelmi őr és tájegységvezető és Szabó Ádám, a Magyarországi Nagyragadozókért Alapítvány munkatársa kalauzoltak bennünket az erdei labirintusban. Nézze meg videóriportunkat!

1. rész - Burinda Tamással egy délutánt töltünk a völgyek ösvényein, a nagyragadozók nyomait keressük, alaposan körülnézünk azokon a csapásokon, ahol a magyar farkas is jár, de egyértelmű bizonyítékot nem lelünk a magyar farkas létezésére. Prédák maradékát találjuk csupán: egy gerincet és egy disznólábat. A farkasnak semmi nyoma.

2. rész - Szabó Ádám, a Magyarországi Nagyragadozókért Alapítvány munkatársa csatlakozik hozzánk, és már kora reggel a hegygerincekre indulunk. Ádám nem kételkedik, ő tudja: a magyar farkas létezik. A szkeptikus a csapatban én vagyok, de rövidesen minden kétely elszáll. Nyomon vagyunk. 

Szabó Ádám szerint, bár "ölünkbe hullott ez a csodálatos állat", nem akarjuk megvédeni. Az illetékesek közönyét látva kétséges, hogy tartósan megmaradhatnak a farkasok Magyarországon. Élőhelyeiken szaporodási időszakban is folyik a fakitermelés, hajtóvadászatokat rendeznek a hegyeken, amelyeknek ők lennének a természetes urai. Interjú.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!