szerző:
MTI

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa kezdeményezte a nemzeti fejlesztési miniszternél a nem állami célú nyilvános repülőrendezvényekre, így a Red Bull Air Race-re vonatkozó részletes szabályozás megalkotását - olvasható az ombudsman hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az ombudsman hangsúlyozta: "a repülőrendezvényekre vonatkozó szabályozás rendkívül hiányos, és ez is vezetett a jogalkalmazási problémákhoz, visszásságokhoz". Az ombudsman a verseny elmúlt két évének futamait vizsgálva megállapította, hogy a repülőrendezvény olyan nagy zajjal jár, hogy az veszélyezteti az egészséges környezethez való jog érvényesülését. Ezzel együtt számos szabálysértésre hívta fel a figyelmet. Többek között arra, hogy a  a hatóság - tévesen - szabadidős zajforrás helyett közlekedési zajforrásnak minősítette a repülőversenyt, amivel egy enyhébb határértéket tekintett irányadónak.

Megjegyezte, hogy a szervező sem a 2008-as, sem a 2009-es rendezvény előtt nem nyújtott be zajkibocsátási határérték megállapítása iránti kérelmet. Hozzátette ugyanakkor, hogy az érintett környezetvédelmi hatóságok, azaz a kerületi önkormányzatok jegyzői sem hívták fel a szervezők figyelmét ezen kötelezettségük teljesítésére.

Ezeken túl a szervezők a tavalyi verseny során is szabálysértést követtek el, amikor a rendezvény első napján nem rendelkeztek sem a légtér használatára, sem a repülőrendezvény megtartására való engedéllyel. Így a rendezvény veszélyeztette a légi közlekedés biztonságát, az élet- és vagyonbiztonságot - tette hozzá. Fülöp Sándor szerint pedig a rendezvény veszélyt jelentett a Lánchídra is, amely alatt a repülőgépek körülbelül 300 km/h óra sebességgel repültek el. Az országgyűlési biztos a légügyi, zajvédelmi, örökségvédelmi és építésügyi hatóságoknak azt javasolta, hogy feladatkörükben eljárva alkalmazzák megfelelően a jogkörükbe tartozó eszközöket: egyebek mellett az engedélyezést, a tiltást vagy a bírságot. Továbbá kezdeményezi a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóság igazgatójánál, hogy a jövőben esetlegesen megrendezendő Red Bull Air Race repülőrendezvény engedélyezési eljárásakor a jogszabályok, valamint az ombudsman állásfoglalása maradéktalan figyelembevételével járjon el. 

Az érintett kerületi önkormányzatoknak pedig azt javasolta, hogy módosítsák a közterületi rendezvényekre és a zajvédelemre vonatkozó helyi rendeleteket a magasabb szintű jogszabályoknak és az egészséges környezethez való jog követelményeinek megfelelően. A rendezvény szervezőjének, a Master Sky Kft.-nek pedig azt ajánlotta, hogy a jövőben a Red Bull Air Race versenyt olyan helyszínen tervezze, ahol a zaj- és műemlékvédelmi követelmények maradéktalanul érvényesíthetőek, ahol a verseny az egészséges környezethez való jogból fakadó követelményeket nem sérti. 

A Red Bull Air Race elnevezésű gyorsasági műrepülő világbajnokság budapesti fordulóját minden évben augusztus 19-én és 20-án tartják. A versenynek 2004 óta ad otthont a Parlament előtti Duna szakasz.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Civilek tiltakoznak a Red Bull légiparádé ellen

Nemcsak a környezetszennyezés, hanem a balesetveszély és a műemlékvédelem miatt is felelőtlenségnek tartja a Red Bull légi parádé megrendezését a Levegő Munkacsoport - olvasható a Magyar Nemzet hétfői számában.

MTI Sport

Lezuhant a Red Bull Air Race egyik pilótája - fotó

Balesetet szenvedett a perth-i viadal csütörtöki edzésén, és kisebb sérülésekkel kórházba szállították Adilson Kindelmannt, a Red Bull Air Race gyorsasági műrepülő világbajnoki sorozat brazil versenyzőjét.