szerző:
MTI

Európai viszonylatban is egyedülálló analitikai laboratórium épül az MTA Atommagkutató Intézetében (Atomki) Debrecenben; a hatszázmilliós beruházás eredményeként a nagy pontosságú analitikai iparban ősztől nemcsak a hazai igényeket tudják majd kielégíteni, de Európában is terjeszkedhet a beruházó cég.

A fejlesztés legfontosabb eleme az a gyorsítóval egybeépített tömegspekrométer (AMS), amely berendezésből mindössze három darab van a világon - mondta Veres Mihály, a projektet irányító Isotoptech Zrt. elnök vezérigazgatója. Az egymillió eurós, svájci fejlesztésű berendezéssel a cég a jelenleg évi ötszáz körüli nagy pontosságú analitikai vizsgálati kapacitását tízezerre tudja növelni – tette hozzá.

Veres Mihály hangsúlyozta: a hazai analitikai iparban is áttörést jelentő beruházással folytatni tudják a bioszférában történő méréseiket például atomerőművek, nukleáris hulladéklerakók hatásvizsgálatában, de lehetőség nyílik gyógyszeripari, régészeti vagy környezetvédelmi – vízbázis-védelem, klímakutatás – analízisek elvégzésére is.

Az AMS berendezéssel a bioszférába beépülő szénizotóp kimutatása és nyomon követése nagy pontossággal és a jelenleg alkalmazott technológiáknál sokkal gyorsabban elvégezhető, így például a gyógyszeripar a hatóanyagok felszívódását, kiürülését és egyéb hatásait tudja nyomon követni. A régészeti kutatásoknál a kormeghatározás a mostani technológiáknál jóval kisebb mintamennyisé útján is elvégezhető lesz.

Veres hozzátette: olyan nagy pontosságú monitoring tevékenységre is alkalmassá válik a kutatóközpont, amivel bioerőművek működését is vizsgálni lehet. Jelenleg Magyarországon egy cég sem képes a légkörből nagy pontossággal kimutatni, hogy egy bioerőmű pontosan milyen összetételű tüzelőanyagot használ. Ez azért is fontos, mert a kormány évente több tízmilliárdos tétellel támogatja az ilyen erőművek működését, nem mindegy tehát, hogy azok betartják-e működési szabályokat.

Mint mondta, a projekthez az Új Magyarország Fejlesztési Terv kereteiből összesen 100 millió forintot nyertek az AMS berendezés beszerzéséhez és a hozzá kapcsolódó rendszerfejlesztéshez. Az ATOMKI a saját debreceni telephelyén megvalósuló beruházáshoz további 40 millió forinttal járult hozzá, így a központ kutatói is használhatják a cég által kialakított analitikai labort.

Az Isotoptech Zrt. a jelentős piacbővülési lehetőség és az eddigi fejlesztések miatt a kezdeti nyolcról húszra növelte dolgozói létszámát, de a piaci eredmények függvényében további kutatókat is munkába állítanak az ősszel elkészülő 400 négyzetméteres laboratóriumban – fűzte hozzá Veres Mihály.

MTI Tech

Magyarországon tartja ülését az Európai Tudományos Tanács

Magyarország uniós elnöksége idején, június 21-én és 22-én Budapesten ülésezik az Európai Tudományos Tanács – tájékoztatta Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, Európai Kutatási Tanács Tudományos Tanácsának (Scientific Council of European Research Council) tagja. "Öt ülésünk van évente, és minden másodikat valamelyik tagországban tartjuk, hogy a helyi kutatói közösséggel találkozhassunk. Én a magyar elnökség idejére hívtam meg a testületet" - ismertette a tanácskozás hátterét az akadémikus.

MTI Itthon

Pálinkás: „nincs támadás a filozófusok ellen”

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke nem kíván sem Heller Ágnes védőügyvédje, sem Budai Gyula kormánybiztos szárnysegédje lenni. Az fn.hu-nak adott, kedden megjelent interjújában az MTA elnöke leszögezte, hogy a filozófuspályázatokhoz kapcsolódó elszámoltatási ügyről megvan a saját kialakult álláspontja, amely nem esik egybe sem Heller Ágnes, sem a különböző sajtótermékek álláspontjával.