szerző:
MTI

Európai viszonylatban is egyedülálló analitikai laboratórium épül az MTA Atommagkutató Intézetében (Atomki) Debrecenben; a hatszázmilliós beruházás eredményeként a nagy pontosságú analitikai iparban ősztől nemcsak a hazai igényeket tudják majd kielégíteni, de Európában is terjeszkedhet a beruházó cég.

A fejlesztés legfontosabb eleme az a gyorsítóval egybeépített tömegspekrométer (AMS), amely berendezésből mindössze három darab van a világon - mondta Veres Mihály, a projektet irányító Isotoptech Zrt. elnök vezérigazgatója. Az egymillió eurós, svájci fejlesztésű berendezéssel a cég a jelenleg évi ötszáz körüli nagy pontosságú analitikai vizsgálati kapacitását tízezerre tudja növelni – tette hozzá.

Veres Mihály hangsúlyozta: a hazai analitikai iparban is áttörést jelentő beruházással folytatni tudják a bioszférában történő méréseiket például atomerőművek, nukleáris hulladéklerakók hatásvizsgálatában, de lehetőség nyílik gyógyszeripari, régészeti vagy környezetvédelmi – vízbázis-védelem, klímakutatás – analízisek elvégzésére is.

Az AMS berendezéssel a bioszférába beépülő szénizotóp kimutatása és nyomon követése nagy pontossággal és a jelenleg alkalmazott technológiáknál sokkal gyorsabban elvégezhető, így például a gyógyszeripar a hatóanyagok felszívódását, kiürülését és egyéb hatásait tudja nyomon követni. A régészeti kutatásoknál a kormeghatározás a mostani technológiáknál jóval kisebb mintamennyisé útján is elvégezhető lesz.

Veres hozzátette: olyan nagy pontosságú monitoring tevékenységre is alkalmassá válik a kutatóközpont, amivel bioerőművek működését is vizsgálni lehet. Jelenleg Magyarországon egy cég sem képes a légkörből nagy pontossággal kimutatni, hogy egy bioerőmű pontosan milyen összetételű tüzelőanyagot használ. Ez azért is fontos, mert a kormány évente több tízmilliárdos tétellel támogatja az ilyen erőművek működését, nem mindegy tehát, hogy azok betartják-e működési szabályokat.

Mint mondta, a projekthez az Új Magyarország Fejlesztési Terv kereteiből összesen 100 millió forintot nyertek az AMS berendezés beszerzéséhez és a hozzá kapcsolódó rendszerfejlesztéshez. Az ATOMKI a saját debreceni telephelyén megvalósuló beruházáshoz további 40 millió forinttal járult hozzá, így a központ kutatói is használhatják a cég által kialakított analitikai labort.

Az Isotoptech Zrt. a jelentős piacbővülési lehetőség és az eddigi fejlesztések miatt a kezdeti nyolcról húszra növelte dolgozói létszámát, de a piaci eredmények függvényében további kutatókat is munkába állítanak az ősszel elkészülő 400 négyzetméteres laboratóriumban – fűzte hozzá Veres Mihály.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Tech

Magyarországon tartja ülését az Európai Tudományos Tanács

Magyarország uniós elnöksége idején, június 21-én és 22-én Budapesten ülésezik az Európai Tudományos Tanács – tájékoztatta Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, Európai Kutatási Tanács Tudományos Tanácsának (Scientific Council of European Research Council) tagja. "Öt ülésünk van évente, és minden másodikat valamelyik tagországban tartjuk, hogy a helyi kutatói közösséggel találkozhassunk. Én a magyar elnökség idejére hívtam meg a testületet" - ismertette a tanácskozás hátterét az akadémikus.

MTI Itthon

Pálinkás: „nincs támadás a filozófusok ellen”

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke nem kíván sem Heller Ágnes védőügyvédje, sem Budai Gyula kormánybiztos szárnysegédje lenni. Az fn.hu-nak adott, kedden megjelent interjújában az MTA elnöke leszögezte, hogy a filozófuspályázatokhoz kapcsolódó elszámoltatási ügyről megvan a saját kialakult álláspontja, amely nem esik egybe sem Heller Ágnes, sem a különböző sajtótermékek álláspontjával.