szerző:
MTI

Soha nem háborúzna Lázár János Kövér Lászlóval, de a törvényalkotás lassításában "a házelnök úr téved". A Fidesz frakcióvezetője a Népszabadságnak adott interjúban úgy fogalmazott: "jó lenne, ha a KDNP szembenézne azzal, hogy ez nem koalíciós kormány".

A napilap hétfői számában megjelent interjúban Lázár János reagált a házelnök szavaira, miszerint a törvényalkotási hajsza nem mehet így tovább.

"Nagyra becsülöm Kövér Lászlót. Sok kérdésben hasonlóan gondolkodunk. De ebben az esetben a házelnök úr téved. Amíg több mint húsz sarkalatos törvény elfogadása vár ránk december végéig, nem tudunk lassítani. Azokkal az érvekkel, hogy a törvényhozás menetrendjét a megszokott állapotába kell visszaállítani, amikor is kevesebb a parlamenti ülés, alaposabb a javaslatok áttekintése - beszéltünk erről házelnök úrral négyszemközt is -, maximálisan tudok azonosulni. De ha a sarkalatos törvények nem lesznek meg, káosz lesz" - fogalmazott Lázár János.

Arra a kérdésre, hogy tudta-e követni az egyházügyi törvény változásait, igennel válaszolt. Mint mondta, a törvény 95 százalékban készen volt, elfogadták az egyházak, az ellenzéki pártok sem vonták kétségbe például, hogy mi az egyház. A vita az 5 százalékon tört ki: ki van a listán és ki dönt a listáról. "Én frakcióvezetőként - és lehet, hogy ez nagy bűnöm - azt mondtam: azokat a sarkalatos törvényeket, amelyek közel vannak az elfogadáshoz, szavazzuk meg a tavaszi ülésszakban, még a 'szünet' előtt" - fogalmazott.

Mint mondta, a törvényjavaslat politikai felelőse volt a KDNP. "Nézetem szerint nem voltak a belső egyeztetések kielégítőek." Azzal kapcsolatban, hogy a KDNP állítja: egyeztetett a törvényről, úgy felelt: nem tudom, kivel egyeztetettek. A Fidesz-frakció múlt hétfőn tárgyalt először a szövegről. "És igen, végig át tudtam tekinteni, és kézben is tartottam a törvényjavaslatot. Mások helyett. Mert a Fidesz elnöksége előző szombaton szembesült a kritikus pontokkal. Voltak vállalhatatlan részek. Ha múlt hétfőn elhalasztottuk volna a zárószavazást, azzal semmit sem oldottunk volna meg. Ezek a kérdések álltak volna elő ősszel is" - mondta a politikus.

Közölte: a Fidesz elnöksége felülírta azt a koncepciót, amelyet a kereszténydemokraták az egyházzá válás feltételeként megszabtak. "Lépni, dönteni kellett."

Az alkotmánymódosító képviselői indítványokról szólva megjegyezte: "ez egy olyan parlamenti többség, mármint a Fidesz-frakció, amely annak a felelősségét, hogy a gombot neki kell megnyomnia, viseli". Ennek kapcsán az "és a KDNP?" kérdésre Lázár János azt mondta: "jó lenne, ha a KDNP szembenézne azzal, hogy ez nem egy koalíciós kormány. Eljött az ideje, hogy ezt fölmérjék. Ezzel mindent elmondtam".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!