"Gyurcsány-szindróma?" - Orbán kitartásra buzdította Schmittet

2012. március 30., péntek, 12:03 • Utolsó frissítés: 2013. március 05., kedd, 23:54
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

A hvg.hu információi szerint tegnap késő este Orbán Viktor kitartásra buzdította Schmitt Pált. A Fideszben többen tarthatatlannak látják a köztársasági elnök helyzetét, de hivatalosan még nem merült fel, hogy a távozásról tárgyaljanak. Orbán politikai attitűdjéből is az következik, hogy az elnök ne most mondjon le. Kérdés, Schmitt meddig bírja a "Gyurcsány-szindrómát".

„Semmilyen meghatározó fórumon nem merült fel, hogy Schmitt Pálnak mennie kéne, tegnap este, útban hazafelé, amikor Frankfurtban szállt át az elnöki stáb, Orbán Viktor telefonon beszélt vele, és azt mondta neki, tartson ki, ő támogatja” – mondta a hvg.hu-nak a miniszterelnök körnezetéhez tartozó forrásunk, aki nem várja Schmitt Pál gyors távozását.

Szerinte „az elnöknek az a legfontosabb, hogy maga mögött tudja Orbán Viktort, ez erőt adhat neki akkor is, ha egyébként úgy érzi: ellenetetlenült a nyilvánosság előtt”. Ez a támogatás pedig egyelőre – úgy tűnik – megvan, legalábbis a kormányfő péntek reggel is azt hangsúlyozta a közrádióban – immár a Semmelweis Egyetem doktori címtől megfosztó döntése tudatában is – hogy „a köztársasági elnök személye sérthetetlen”, illetve, hogy ő eddig minden elnökkel jól együtt tudott dolgozni, nincs ez másképp Schmitt Pállal sem.

A kijelentés annyiban cinikus, hogy Schmitt Pál nyilvánvalóan Orbán Viktor személyes döntése nyomán avanzsált elnökké, olyannyira, hogy a kormányfő komoly vitákat is vállalt miatta a Fidesz elnökségében, ahol elsősorban Kövér László ellenezte az ötletet, mert szerinte Schmitt Pál múltjában lehetnek időzített bombák. Orbán azonban ultimátumot adott a testületnek a hvg.hu információi szerint: vagy jön Schmitt, vagy ő is távozik.

„A gyengeség jele”

A kormányfő attitűdjéből az következik, hogy a végsőkig kitart Schmitt mellett, egyszerűen azért, mert úgy érzi, minden egyéb lépés saját gyengeségének és hibás döntésének beismerése lenne. Korábban, amikor például a Matolcsy Györggyel kapcsolatos teljes nemzetközi hitelvesztés vagy Hoffmann Rózsa alkalmatlansága nyomán a gazdasági miniszter, illetve az oktatási államtitkár távozása merült fel, kormányzati forrásaink ugyanezt mondták: minél jobban támadják az érintetteket, Orbán annál inkább kitart mellettük, mert a személycserét saját hibája nyilvános beismeréseként értelmezné.

Tüntetés a Sándor-palotánál: meddig bírja a Gyurcsány-szindrómát az elnök?

Fotó:

Ugyanezt mondták forrásaink akkor is, amikor a sokat kritizált kormányszerkezet átalakítása került szóba: ha átszerveznék valamelyik minisztériumot, az a rossz kormányszerkezet beismerése lenne. Minden ilyesmire csak akkor kerülhet sor, amikor a kormányfő előre jelezte, vagyis a ciklus közepén.

Kétségtelen, hogy a plágiumbotrány kirobbanása óta – és ezt több forrásunk is megerősítette – formálisan sem a Fidesz-frakcióban, sem az elnökségben, sem kormányüléseken nem merült fel a köztársasági elnök távozásának kérdése. Tegnap, a Semmelweis Egyetem szenátusának döntése után viszont már több Fidesz-képviselő is arról beszélt lapunknak, hogy „tarthatatlanná vált” az elnök helyzete, már idézett forrásunk szerint ennek ellenére Orbán le tudja csillapítani a kedélyeket a pártban, ha úgy akarja.

Síppal-dobbal

„Jön a Gyurcsány-szindróma: szerintem minden azon múlik, hogy Schmitt Pál meddig fogja bírni hetven évesen, hogy mostantól kezdve bárhova megy, síppal-dobbal várják majd a tüntetők, hogy minden egyes nyilvános szereplésére ráégeti majd magát ez a botrány. Gyurcsány évekig bírta, Schmittnél nem lehet tudni, mikor jön el a szakításpont” – mondta informátorunk. Az tény, hogy az elnök már hazaérkezése másnapján komoly ízelítőt kapott a rá váró megpróbáltatásokból: információink szerint a szlovén fél kezedményezésére mondták le találkozóját Karl Viktor Erjacev külügyminiszterrel. Ahogy ma törölték szereplését a Magyar Innovációs Szövetség díjátadóján is.

További képeinkhez kattintson!

Fotó:

Schmitt helyzete könnyen ahhoz válhatott volna hasonlóvá, mint Bill Clintoné a Lewinsky-ügy kirobbanása után: az amerikai elnök nagy jelentőségű találkozón fogadta Jasszer Arafatot, de a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón az újságírók csak a gyakornokkal való kapcsolatáról kérdezgették, ami roppant kínos volt minden résztvevő számára.

Az események szempontjából – már ha Schmitt addig le nem mond – kulcsfontosságú lehet a Fidesz hétfő reggeli frakcióülése, amin a pártvezetésnek – mint egy képviselő fogalmazott – „mindenképpen mondania kell valamit”, hiszen a sajtó és a választók elsősorban az „egyszerű frakciótagokat” érik el, őket szembesítik majd a történettel. Kérdés, Orbánnak sikerül-e ott lecsillapítani a kedélyeket.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
54 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. április 18., 13:24 RamPeti

ERRE VERTÉTEK? AZ ORSZÁG FELE EZT CSINÁLJA AZ EGYETEMEKEN! HIPOKRITÁK(ÁLSZENT)VAGYTOK! KÖZTETEK HÁNYAN BUKNÁNAK MEG? MINDENKI CSALT AKI PUSKÁZOTT? AKKOR A TELJES ÉRTELMISÉGI 98%-A HÚZHATNÁ LE MAGÁT A KLOTYÓN! A EGÉSZ CSAK POLITIKAI BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS VOLT!

http://atlatszo.hu/2012/02/03/szellemirok-a-felsooktatasban-haromszazezer-forint-egy-doktori-disszertacio/

2012. március 31., 18:19 József Gazsi

Az eddigi KÖZTÁRSASÁGI elnökben volt tartás, sajnos a jelenlegiben csak Orbán Viktor tartja a lelket és ez igen elszomorító...

2012. március 31., 17:30 Feri04

Nagy szégyen az Országra nézve végig olvastam az őszes hozzá szolásókat de csak egyet nem értek,ha valaki meg tudná magyarázni,hogy ennek az Országnak hány Igazi Magyar Ember volt aki vezette az Országot mert akik most vezetik nem igazi Magyarok mert óriási külőmbségvan,hogy Magyar Nemzetiségű vagy Magyar Állampolgár legalább én így tudom.

2012. március 31., 10:03 simitata

Valami nagy-nagy probléma van ebben az országban. Többen emlegetik az un. Gyurcsány-szindrómát Palikával kapcsolatban. A Fletó 2006-ban Őszödön (kár hogy nem nyilvánosan)elmondta a politikusokról, a politikai elitről az igazat, ezért nem csak a gátlástalan, többször vesztes OV, hanem a semmivel sem jobb (sőt) maszop hercegek (sunyiban, nem nyíltan) együttesen ellehetetlenítették. Sokáig bírta, de ezzel ártott. Az igazmondás főbenjáró bűn nálunk. Ezzel szemben az álamfőnek - Orbáni parancsra - választott Palika csalt, hazudott és még most a tények és egy kompetens testület elítélő döntése után is mindenkit hülyének néz. Úgy beszélt mint ha nem lenne normális. Borzalom.

2012. március 31., 09:03 Mage Andy

Schmitt Pál torgyanizálódott Orbánnal szemben. Mehet a levesbe
http://endresy.blogspot.com/2012/03/egy-doktori-mind-felett.html

További 49 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


"Gyurcsány-szindróma?" - Orbán kitartásra buzdította Schmittet
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X