szerző:
Kósa András

A hvg.hu információi szerint tegnap késő este Orbán Viktor kitartásra buzdította Schmitt Pált. A Fideszben többen tarthatatlannak látják a köztársasági elnök helyzetét, de hivatalosan még nem merült fel, hogy a távozásról tárgyaljanak. Orbán politikai attitűdjéből is az következik, hogy az elnök ne most mondjon le. Kérdés, Schmitt meddig bírja a "Gyurcsány-szindrómát".

„Semmilyen meghatározó fórumon nem merült fel, hogy Schmitt Pálnak mennie kéne, tegnap este, útban hazafelé, amikor Frankfurtban szállt át az elnöki stáb, Orbán Viktor telefonon beszélt vele, és azt mondta neki, tartson ki, ő támogatja” – mondta a hvg.hu-nak a miniszterelnök körnezetéhez tartozó forrásunk, aki nem várja Schmitt Pál gyors távozását.

Szerinte „az elnöknek az a legfontosabb, hogy maga mögött tudja Orbán Viktort, ez erőt adhat neki akkor is, ha egyébként úgy érzi: ellenetetlenült a nyilvánosság előtt”. Ez a támogatás pedig egyelőre – úgy tűnik – megvan, legalábbis a kormányfő péntek reggel is azt hangsúlyozta a közrádióban – immár a Semmelweis Egyetem doktori címtől megfosztó döntése tudatában is – hogy „a köztársasági elnök személye sérthetetlen”, illetve, hogy ő eddig minden elnökkel jól együtt tudott dolgozni, nincs ez másképp Schmitt Pállal sem.

A kijelentés annyiban cinikus, hogy Schmitt Pál nyilvánvalóan Orbán Viktor személyes döntése nyomán avanzsált elnökké, olyannyira, hogy a kormányfő komoly vitákat is vállalt miatta a Fidesz elnökségében, ahol elsősorban Kövér László ellenezte az ötletet, mert szerinte Schmitt Pál múltjában lehetnek időzített bombák. Orbán azonban ultimátumot adott a testületnek a hvg.hu információi szerint: vagy jön Schmitt, vagy ő is távozik.

„A gyengeség jele”

A kormányfő attitűdjéből az következik, hogy a végsőkig kitart Schmitt mellett, egyszerűen azért, mert úgy érzi, minden egyéb lépés saját gyengeségének és hibás döntésének beismerése lenne. Korábban, amikor például a Matolcsy Györggyel kapcsolatos teljes nemzetközi hitelvesztés vagy Hoffmann Rózsa alkalmatlansága nyomán a gazdasági miniszter, illetve az oktatási államtitkár távozása merült fel, kormányzati forrásaink ugyanezt mondták: minél jobban támadják az érintetteket, Orbán annál inkább kitart mellettük, mert a személycserét saját hibája nyilvános beismeréseként értelmezné.

Tüntetés a Sándor-palotánál: meddig bírja a Gyurcsány-szindrómát az elnök?
©

Ugyanezt mondták forrásaink akkor is, amikor a sokat kritizált kormányszerkezet átalakítása került szóba: ha átszerveznék valamelyik minisztériumot, az a rossz kormányszerkezet beismerése lenne. Minden ilyesmire csak akkor kerülhet sor, amikor a kormányfő előre jelezte, vagyis a ciklus közepén.

Kétségtelen, hogy a plágiumbotrány kirobbanása óta – és ezt több forrásunk is megerősítette – formálisan sem a Fidesz-frakcióban, sem az elnökségben, sem kormányüléseken nem merült fel a köztársasági elnök távozásának kérdése. Tegnap, a Semmelweis Egyetem szenátusának döntése után viszont már több Fidesz-képviselő is arról beszélt lapunknak, hogy „tarthatatlanná vált” az elnök helyzete, már idézett forrásunk szerint ennek ellenére Orbán le tudja csillapítani a kedélyeket a pártban, ha úgy akarja.

Síppal-dobbal

„Jön a Gyurcsány-szindróma: szerintem minden azon múlik, hogy Schmitt Pál meddig fogja bírni hetven évesen, hogy mostantól kezdve bárhova megy, síppal-dobbal várják majd a tüntetők, hogy minden egyes nyilvános szereplésére ráégeti majd magát ez a botrány. Gyurcsány évekig bírta, Schmittnél nem lehet tudni, mikor jön el a szakításpont” – mondta informátorunk. Az tény, hogy az elnök már hazaérkezése másnapján komoly ízelítőt kapott a rá váró megpróbáltatásokból: információink szerint a szlovén fél kezedményezésére mondták le találkozóját Karl Viktor Erjacev külügyminiszterrel. Ahogy ma törölték szereplését a Magyar Innovációs Szövetség díjátadóján is.

További képeinkhez kattintson!
©

Schmitt helyzete könnyen ahhoz válhatott volna hasonlóvá, mint Bill Clintoné a Lewinsky-ügy kirobbanása után: az amerikai elnök nagy jelentőségű találkozón fogadta Jasszer Arafatot, de a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón az újságírók csak a gyakornokkal való kapcsolatáról kérdezgették, ami roppant kínos volt minden résztvevő számára.

Az események szempontjából – már ha Schmitt addig le nem mond – kulcsfontosságú lehet a Fidesz hétfő reggeli frakcióülése, amin a pártvezetésnek – mint egy képviselő fogalmazott – „mindenképpen mondania kell valamit”, hiszen a sajtó és a választók elsősorban az „egyszerű frakciótagokat” érik el, őket szembesítik majd a történettel. Kérdés, Orbánnak sikerül-e ott lecsillapítani a kedélyeket.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Schmitt lemondta az összes mai programját

Elmarad Schmitt Pál péntekre meghirdetett két nyilvános programja. Így nem fogadja a szlovén külügyminisztert, és nem vesz részt az Innovációs Szövetség díjátadóján. A hvg.hu úgy értesült, a szlovén külügyminiszter kezdeményezte a találkozó törlését. Schmitt nem nyitja meg a bécsi Munkácsy-kiállítást sem ma este.

hvg.hu Itthon

Elemzők: Schmitt kezében van a döntés

Nincs reális esélye annak, hogy jogi úton elmozdítható lenne posztjáról Schmitt Pál köztársasági elnök – mondta a Magyar Televízió péntek reggeli műsorában ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. Ugyanitt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója azt mondta, hogy szerinte Schmitt Pálnak a kisdoktori címéből semmilyen előnye nem származott, és a plágiumügyben a társadalom megítélése lesz majd a fontos.

hvg.hu Itthon

Schmitt-ügy: nem nagyon mutatkoznak a kormánytagok nyilvánosan

Csakúgy mint csütörtökön, pénteken sem sokat mutatkoznak a kormánytagok nyilvános rendezvényen, miután a Semmelweis Egyetem (SE) doktori tanácsa, majd a szenátus is azt a döntést hozta, hogy vissza kell venni Schmitt Pál államfőtől a doktori címet.