szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hvg.hu Schmitt Pált államfőnek ajánló fideszes képviselőket kérdezett. A válasz elől a többség kitért, aki azonban nyilatkozott, úgy véli: a doktori tanács döntése után Schmitt Pálnak le kellene mondania államfői posztjáról.

Miután a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa a köztársasági elnök doktori címének visszavonását kezdeményezi, a hvg.hu a fideszes képviselőket kérdezte.

„Hazánk békéje javára én lemondanék” – mondta Horváth János. „A független doktori tanács részéről várható volt ez a döntés. Ezt követően politikai döntést kell hozni, mivel a Fidesz jelölte, nyilván ott kell megszülessen a döntés” – mondta Túri-Kovács Béla, aki szerint „ésszerű döntés fog születni”. Pósán László, a parlament oktatási bizottságának alelnöke annyit mondott, hogy "egy magára valamit is adó egyetem nem tehet mást, mint visszavonja a doktorit", Schmitt Pál esetleges lemondásával kapcsolatban viszont nem akart nyilatkozni. Csengery Zsolt, Kontrát Károly, Balla György nem akart nyiiatkozni, Bernáth Ildikó azt mondta, "erre nincs kompetenciája", Font Sándor a sajtóosztályhoz irányított minket.

Egy neve elhallgatását kérő fideszes képviselő szerint "Schmitt Pál helyzete tarthatatlan", így szinte biztos, hogy távozni fog. "Valamit előbb-utóbb hivatalosan is mondanunk kell majd, hiszen a sajtó nyilván megrohanja a képviselőinket, őket is el kellene igazítani, hogy mi az álláspontunk" – mondta forrásunk. Ugyanakkor többen is megerősítették, hogy sem az elnökségben, sem a frakcióban, sem a kormányban nem volt téma az elmúlt hetekben Schmitt Pál sorsa.

Érdekes, hogy kedden még a többség úgy látta a Fideszben: az elnököt meg fogja védeni Orbán Viktor. A kormányfő közvetítőkön keresztül olyan jelzéseket küldött a Sándor-palotába, hogy az államfő tartson ki a bizottság jelentéséig, valahogy rendezni fogják a kérdést – állította akkor több forrásunk is. A Fideszben abban bíztak, hogy végül az elnök felelősségét elmaszatoló döntés születik – igaz, ez végül be is következett.

Ha az elnök lemond, akkor a jogszabályok szerint a parlament egy határozati javaslattal fogadhatja el. Erre akár már a hétfői plenáris ülésen is sor kerülhet.

Csütörtök délután dönt az egyetem szenátusa

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa kezdeményezi Schmitt doktori címének visszavonását - jelentette be Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora, miután a doktori tanács reggel megtárgyalta Schmitt Pál kisdoktori disszertációjának ügyét.

Nagyítás-fotógalériánk Schmitt Pál karrierjéről - kattintson a képre!
©

Tulassay szűkszavúan nyilatkozott, csak annyit mondott: az után hívták össze a doktori tanácsot, hogy Réthelyi Miklós visszaküldte a jelentést és a döntés jogát az egyetemre. A tanács reggel 8 órakor ült össze, a 22 tagból 18 volt jelen, a többség (16:2 arányban) a doktori cím elvétele mellett szavazott. A doktori cím visszavételéről az egyetem szenátusa dönt csütörtök délután.

A Tényfeltáró Bizottság kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület megállapította azt is, hogy az egyetem követett el szakmai hibát, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben. A jelentéshez az egyik tag, Fluck Ákos ügyvéd különvéleményt fűzött, amelyben a doktori cím elvételének lehetőségét vizsgálná.

Az 1157 oldalas jelentést egyébként Réthelyi Miklósnak küldte el az SE rektora, ám azt a nemzetierőforrás-miniszter felbontatlanul visszaküldte arra hivatkozva, hogy nem az ő joga levonni a következtetéseket, és felelősségre vonni az érintetteket.

A bizottság jelentése egyébként hatalmas vitát váltott ki a tudományos közéletben, több egyetemi oktató ugyanis bejelentette, az ügy tisztázásáig nem vállalnak szakdolgozati vagy doktori disszertáció-bírálatot.

Schmitt nem mond le

Schmitt Pál jelenleg Szöulban tartózkodik, eddig csak szerdán nyilatkozott az ügyben: elfogadja a bizottság álláspontját, amely szerinte "gyakorlatilag arról szól, hogy tartalmilag és formailag megfelelt az akkori követelményeknek". Schmitt elmondta: "egy pillanatig sem gondolta", hogy le kéne mondania, a vizsgálat eredménye pedig "egyfajta elégtétel, hogy akkor is igazam volt 20 évvel ezelőtt, mert az akkori körülményeknek és előírásoknak megfelelően írtam egy dolgozatot. Megjegyezte, örül, hogy Magyarországon "nincs kettős mérce" és a köztársasági elnökre is "vonatkoznak azok a szabályok, amik úgy hangzik (sic), hogy az ártatlanság vélelme". Végül kijelentette: doktorija ügyét lezártnak tekinti és többet nem kíván vele foglalkozni.

Az előzmények

A hvg.hu január 11-én írta meg, hogy az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Egy héttel később azt is feltártuk, hogy ezenfelül 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása.

Schmitt Pál egyhetes hallgatás után január 18-án reagált először az egy héttel korábban megjelent, a plágiumgyanút felvető cikkünk állításaira. Az államfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában utasította vissza a plágiumvádakat, és azt mondta, hogy a 180 oldalnyi – szerinte az egyes jegyzőkönyvekből mindenki, így Georgiev számára elérhető – „törzsanyagon” felül a dolgozatában a fennmaradó 30-35 oldalnyi szöveg (amely Schmitt szerint a következtetéseit tartalmazza) a saját munkája.

A hvg.hu az interjú után ugyanakkor azt is bemutatta, hogy Schmitt ebben sem mondott igazat, hiszen dolgozatának Következtetések című fejezete szinte teljes egészében a Georgiev-mű egyik fejezetének átvétele. A fentieket figyelembe véve Schmitt 215 oldalas dolgozatából mindösszesen hozzávetőleg 12 oldal maradt. A 10 számozatlan oldalt is a disszertációhoz számítva úgy tűnik, hogy 225 oldalból 213 oldal, vagyis a szöveg 94,6 százaléka más munkák átvétele. A Testnevelési Főiskola jogutódja, a Semmelweis Egyetem több héttel a hvg.hu első cikke után döntött úgy, hogy vizsgálóbizottságot állít fel.

A Schmitt Pál plágiumügyével kapcsolatos cikkeink itt olvashatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Az Akadémia elnöke Schmittet is hibáztatja

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a politika és a tudomány szereplőinek közös érdeke és felelőssége, hogy rövid időn belül megnyugtatóan lezáruljon Schmitt Pál doktori disszertációjának ügye, amely a magyar tudományra nézve rendkívül hátrányos és Magyarországnak súlyos károkat okoz.

M. László Ferenc Itthon

Az egyetem kezében Schmitt sorsa

Bár érezhetően eltolná magától a döntés felelősségét, a hatályos jogszabályok szerint a Semmelweis Egyetem kezében van Schmitt Pál doktori címének sorsa. Az intézmény azonban egyelőre nem hajlandó nyilatkozni. Csütörtökre viszont összehívták az egyetemi doktori tanács rendkívüli ülését.

Kapcsándi Dóra Itthon

Schmitt-ügy: nem akarnak bírálók lenni az oktatók

A hvg.hu által megkérdezett egyetemi oktatók felháborítónak tartják, hogy a Schmitt Pál doktoriját vizsgáló bizottság kimondta ugyan a plágium tényét, mégsem marasztalta el az államfőt. Ehelyett az opponensek és az egyetem felelősségét állapították meg. Van, aki ennek fényében a továbbiakban nem vállal opponensi munkát. Van, aki szerint nyilatkozatban kellene kijelenteni: náluk a jövőben is büntetik a plagizálást.

hvg.hu Itthon

A Magyar Nemzet lemondásra szólítja fel Schmitt Pált

A kormánypárti napilap szerint a plágiumbotrány a magyar tudományos élet arculcsapása, a beigazolódott plágiumgyanú pedig lerombolja a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét és "a tisztességes közéletbe vetett hitet", ezért Schmitt Pálnak mielőbb távoznia kell.

hvg.hu Itthon

Így passzolta vissza a Schmitt-jelentést Réthelyi - videó

Már-már tragikomikus, ahogy a Semmelweis Egyetem és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egymásnak küldözgeti azt a jelentést, amely végeredményben kimondja: Schmitt Pál plagizált. Megszólaltattuk a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnökét, Vizi E. Szilvesztert is. Videó.

hvg.hu Itthon

Schmitt-ügy: nyilvános az elmarasztaló különvélemény

Meg kellene vizsgálni az egykori pályázó egyetemi doktori címe visszavonásának lehetőségét – ezt tartalmazza a Schmitt-bizottság egyik tagjának különvéleménye, amelyet a Semmelweis Egyetem szerda este hozott nyilvánosságra. Kiderült, hogy a bizottság elnöke Schmitt Pált is meghallgatta, aki egyébként fénymásolatot is rakott doktori disszertációjába.

hvg.hu Itthon

Elküldték a selyemzsinórt Schmittnek - videó

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa kezdeményezi Schmitt doktori címének visszavonását - jelentette be az egyetem rektora. A doktori tanács 22 tagjából 18 volt jelen, a többség a doktori cím elvétele mellett szavazott. Az egyetem szenátusa délután dönt. Videó.