szerző:
hvg.hu

Elmarad Schmitt Pál péntekre meghirdetett két nyilvános programja. Így nem fogadja a szlovén külügyminisztert, és nem vesz részt az Innovációs Szövetség díjátadóján. A hvg.hu úgy értesült, a szlovén külügyminiszter kezdeményezte a találkozó törlését. Schmitt nem nyitja meg a bécsi Munkácsy-kiállítást sem ma este.

A Köztársasági Elnöki Hivatal negyed 10-kor küldött közleménye szerint Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnökének 2012. március 30-ra, péntekre meghirdetett programjai elmaradnak.

Schmitt Pál délelőtt negyed 11-kor udvariassági látogatáson fogadta volna Karl Viktor Erjavecet, a Szlovén Köztársaság külügyminiszterét a Sándor-palotában, majd a Magyar Innovációs Szövetség által alapított, a Magyar Innovációs Alapítvány által meghirdetett díj átadásán vett volna részt a Parlamentben. Bécsben este nyitotta volna meg a Künstlerhaus nagy Munkácsy-kiállítását, ám ez is elmarad.

Az Innovációs Szövetség részéről a hvg.hu-nak azt mondták, hogy forduljunk a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz, majd letették a telefont. A budapesti Szlovén Nagykövetség sem reagált a programváltozásra.

A hvg.hu ugyanakkor diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy Erjavec külügyminiszter találkozójának törlését maga a szlovén fél kezdeményezte.

A budai Várban a Sándor-palota előtt egy tucat LMP-s aktivista sátrakat felállítva leültek a kapu elé. Dorosz Dávid, a legkisebb ellenzéki párt egyik képviselője a hvg.hu-nak azt mondta, addig nem mennek el, míg Schmitt Pál le nem mond.

A keh.hu weboldala ma reggel
©

Orbán szerint Schmittnek kell döntenie

A Semmelweis Egyetem (SE) doktori tanácsának indítványára az egyetem szenátusa csütörtökön megvonta a köztársasági elnöktől a doktori címet. Orbán Viktor még a szenátusi döntés előtt azt mondta a Petőfi Népe című újságnak: „a magyar alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen, én pedig ehhez tartom magam”. Ugyanezt ismételte meg a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel. Mint mondta, senki más nem dönthet a lemondásról, csak Schmitt Pál.

A hvg.hu január 11-én írta meg, hogy az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Egy héttel később azt is feltártuk, hogy ezenfelül 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása.

Schmitt Pál egyhetes hallgatás után január 18-án reagált először az egy héttel korábban megjelent, a plágiumgyanút felvető cikkünk állításaira. Az államfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában utasította vissza a plágiumvádakat, és azt mondta, hogy a 180 oldalnyi – szerinte az egyes jegyzőkönyvekből mindenki, így Georgiev számára elérhető – „törzsanyagon” felül a dolgozatában a fennmaradó 30-35 oldalnyi szöveg (amely Schmitt szerint a következtetéseit tartalmazza) a saját munkája.

A hvg.hu az interjú után ugyanakkor azt is bemutatta, hogy Schmitt ebben sem mondott igazat, hiszen dolgozatának Következtetések című fejezete szinte teljes egészében a Georgiev-mű egyik fejezetének átvétele. Megállapítottuk, hogy Schmitt 215 oldalas dolgozatából mindösszesen hozzávetőleg 12 oldal maradt. A 10 számozatlan oldalt is a disszertációhoz számítva úgy tűnik, hogy 225 oldalból 213 oldal, vagyis a szöveg 94,6 százaléka más munkák átvétele. Azóta az Index olvasói a megmaradt oldalakból többet azonosítottak más, külföldi szerzők műveiből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!