szerző:
MTI

A Fidesz nyomatékosan kéri Mesterházy Attilát, az MSZP elnök-frakcióvezetőjét és párttársát, Veres János volt pénzügyminisztert, hogy a parlament gazdasági bizottságának hétfői ülésén adjanak tájékoztatást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) 2008-ban kötött megállapodásról - közölte Selmeczi Gabriella.

A Fidesz szóvivője pénteken újságírók előtt azt mondta: egyebek mellett arra várnak választ a szocialista politikusoktól, hogy a 2008-as IMF-megállapodás után miért csökkentek Magyarországon a bérek és a nyugdíjak, miért csökkent háromról két évre a gyes, és miért kellett általános, értékalapú ingatlanadó bevezetéséről dönteni. "Valószínű, hogy az IMF kérésre vezették be ezeket a megszorításokat" - tette hozzá.

Selmeczi Gabriella szerint a tájékoztatásra azért van szükség, mert az akkori kormány nem részletezte, hogy valójában mit is tartalmaz a valutaalappal kötött megállapodás.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is jelezte csütörtökön, hogy az általa vezetett gazdasági bizottság jövő szerdai ülésén tárgyal a 2008-as IMF-megállapodásról. Az Országgyűlés honlapján közzétett napirendi javaslat szerint a parlament gazdasági és informatikai bizottsága szeptember 26-ára, szerdára napirendjére tűzte a 2008-as IMF-megállapodást és körülményeit, és a meghívottak között van Mesterházy Attila, valamint Veres János mellett Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója.

A kormánypárt szóvivője közölte továbbá: a Fidesz támogatja a kabinetet és a tárgyalódelegációt abban, hogy Magyarország és az IMF olyan megállapodást kössön, amely segíti a növekedést és a munkahelyek megvédését. "A Fidesz semmilyen olyan megállapodást nem támogat, amely megszorításokat tartalmaz, ez az Orbán-kormány ideje alatt nem fordult még elő, és nem is fog" - nyomatékosította.

Selmeczi Gabriella kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető csütörtökön tudatta azt is: a parlament gazdasági bizottságának október 1-jei ülésén kész tájékoztatni az ellenzéki képviselőket és a nyilvánosságot arról, mit tartalmaz a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Bizottságnak szerdán levélben megküldött kormányálláspont. Előtte azonban szükségesnek tartja a négy évvel ezelőtti IMF-megállapodás értékelését.

Az MSZP válaszában közölte, Selmeczi Gabriella szenátorasszony alighanem kiflievéssel volt elfoglalva akkor, amikor 2008-ban az akkori kormány az Európai Uniónak és a Nemzetközi Valutaalapnak elküldött magyar szándéklevelet a teljes hazai nyilvánosság elé tárta, vagyis azok az információk, amelyeket a Fidesz most hiányol, lassan négy éve a rendelkezésére állnak.

A szocialisták úgy vélik, Selmeczi Gabriella vélhetően tudatlanságából fakadóan beszélt ismét az IMF-fel megkötött megállapodásról, olyan ugyanis nem volt.

A párt közleményében megjegyzi, hogy bár a Fidesz a gazdasági bizottság hétfői ülésére várja Mesterházy Attilát és Veres Jánost, a szocialista párt politikusai erre az ülésre nem kaptak meghívást. Az MSZP képviselőit – igaz, nem nyomatékosan – egy jövő szerdai gazdasági bizottsági ülésre hívták meg.

Az MSZP hozzátette, Veres János egyébként szívesen vállalja a sikertelen tárgyalási kezdeményezéssekkel próbálkozó fideszes politikusok, így Rogán Antal korrepetálást is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!