szerző:
MTI

A Főpolgármesteri Hivatal álláspontja szerint nincsenek meg a szükséges tárgyi és infrastrukturális eszközök a Mexikói úti iskola működtetéséhez. A felsőbb évfolyamok kifutó rendszerben szűnnek meg.

Nincsenek meg a szakközépiskolai képzéshez szükséges tárgyi és infrastrukturális eszközök a Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthonban - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága hétfőn.

Korábban a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közleményben tiltakozott az ellen, hogy a főváros a 2013-2014-es tanévtől már nem indít új szakközépiskolai évfolyamot a Mexikói úti iskolában.

A fővárosi önkormányzat erre reagálva közölte: az intézmény igazgatója 2009-ben saját kezdeményezésére kapott lehetőséget egy nyelvi előkészítős szakközépiskolai osztály indítására a 2010-2011-es tanévre. A fenntartó önkormányzatnak a szakmai létszámot kellett biztosítania, az infrastruktúra és a tárgyi feltételek megteremtése azonban az igazgató felelőssége. A közlemény szerint utóbbi két évre volt adott, a képzés egészére nem.

Az intézmény nettó 190 millió forintban határozta meg a teljes felújítás költségét és további 22 millió forintban a kapcsolódó eszközigényt.

A főváros jelezte: a tanulók további képzése érdekében a teljeskörűen akadálymentesített Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskolát, valamint a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolát javasolták az érintetteknek, ezekben több szakmacsoport, szakma közül választhatnak a fiatalok, emellett közel vannak a mozgásjavítóhoz.

Kitértek arra is, hogy a szakképzési törvény alapján a szakképzési feladatellátás Térségi Integrált Szakképzési Központok (TISZK) keretein belül lehetséges.

A közlemény szerint mindezek figyelembevételével valóban nem engedélyezték az intézménynek a 2013-2014-es tanévre a szakközépiskolai osztály indítását, a korábban indított osztályok pedig a tervek szerint kifutó rendszerben szűnnének meg. Hozzátették: jelenleg a szakközépiskola három évfolyamon egy-egy osztállyal működik, 10, 10 és 7 fős létszámmal.

Az önkormányzat hangsúlyozta: a speciális nevelési igényeket kielégítő intézmény az elmúlt időszakban és jelenleg is kiemelt támogatásokat élvez.

Ismertették azt is, hogy a szakközépiskolai oktatásra kijelölt épület felújítása kimaradt a 2007 és 2010 között két ütemben zajló, 3,5 milliárd forintos rekonstrukciós beruházásból, így arra mintegy 212 millió forintot kellene költeni, s ezt a működtető önkormányzat nem tudja biztosítani.

Hozzátették: a főváros saját költségvetéséből jelenleg is támogatja az intézmény  fejlesztését: egy összekötő folyosót épít két épületrész között, ahol akadálymentesen, zárt helyen tudnak közlekedni a gyerekek.

A Mexikói úti mozgásjavító

A MEOSZ az intézkedés ellen tiltakozó közleményében írt az iskoláról. Mint írták, a Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon – közismert nevén a mexikói úti mozgásjavító – az országban egyedülálló módon korszerű oktatást, terápiákat, mozgásfejlesztést, egészségügyi ellátást és gondozást biztosít a legsúlyosabb mozgássérült gyermekek részére, mindezt a legfelkészültebb szakemberekkel. A szakközépiskola 2009-ben indult el egy 3,5 milliárd forintos fejlesztést követően, melynek nagy részét a főváros állta.

Jelenleg három évfolyamon mintegy 30 súlyosan mozgássérült diák tanul, akik többsége nem képes önálló életvitelre megfelelő segítő háttér nélkül és nem alkalmas integrált oktatásra. A diákok nem egy konkrét szakmát tanulnak meg, hanem – speciális mozgás- és személyiségfejlesztés mellett – az általános kompetenciáikat erősítik, ami lehetővé teszi, hogy középiskola után több, piacképes szakmát is kitanulhassanak, és ezáltal sikeresen elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!