szerző:
MTI / hvg.hu

Az Országgyűlési Őrség parancsnoka belső vizsgálatot rendelt el, és az őrség egyik tagjának fegyelmi felelősségre vonását kezdeményezte, amiért a testülethez méltatlan stílusban szólította fel a Milla aktivistáit szerdai akciójuk befejezésére - közölte az Országgyűlés sajtóirodája pénteken.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport szerdán egy molinót helyezett el a Parlament előtt, miután hétfőn, az éhségmenettel érkezőket a Civil Összefogás Fórum engedély nélkül kirakott, "Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!" feliratú transzparense fogadta.

Az országgyűlési sajtóiroda azt közölte, az Országgyűlési Őrség egyik, civil ruhás tagja - elöljárói tudta nélkül - a testülethez méltatlan stílusban szólította fel akciójuk befejezésére a Milla aktivistáit.

Az őr a közterület-használati engedély felmutatására kérte a demonstrálókat, felszólította őket személyazonosságuk igazolására, valamint a molinó eltávolítására, ám mindezt az Országgyűlési Őrség által ellenőrzött biztonsági területen kívül, felhatalmazás nélkül, szakszerűtlenül tette. Ezért a parancsnok belső vizsgálatot és a szolgálati szabályzat megsértése miatt az őrség tagjának fegyelmi felelősségre vonását kezdeményezte - tudatta a sajtóiroda.

Hozzátették ugyanakkor, hogy az Országgyűlés Hivatala és az Országgyűlési Őrség egyenruhás állománya nem lépett fel a szabálysértőkkel szemben, és nem távolította el a transzparenseket, azokat végül - több óra elteltével - a szervezők szedték le.

Egyúttal közölték, hogy az Országgyűlés Hivatala mind a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt (CÖKA), mind az Egymillióan a magyar sajtószabadságért mozgalmat bírság megfizetésére szólította fel, amiért hétfőn, illetve szerdán engedély nélkül helyezték ki transzparensüket a Kossuth téren. A CÖKA időközben befizette a bírságot.

A Milla csütörtökön azt közölte, videófelvétel bizonyítja, hogy mégis fellépett a szervezet ellen az Országgyűlési Őrség, amikor a CÖF korábbi akciójára válaszolva ők is egy molinót feszítettek ki a Parlament épületénél. Az Országgyűlés sajtóosztálya korábban azt közölte a hvg.hu kérdésére, hogy semmilyen intézkedés nem történt egyik molinó esetében sem.

A videón az látható, hogy "az Országház biztonságáért felelős", az Országgyűlési Örség parancsnokaként bemutatkozó civil igazolványt kért és az akció beszüntetésére szólította fel a Milla aktivistáit, amikor azok szerdán egy molinót akartak kifeszíteni a Parlament épületénél. Az intézkedő személy a kamerát is el akarta tetetni a molinó elhelyezésén dolgozókkal, és az újságíróigazolvány felmutatását kérte az eseményt megörökítő aktivistától.