szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megakadályozták szerdán délután a Milla aktivistáit abban, hogy saját óriásmolinójukat kifeszítsék a parlament mellett. Az Országgyűlés Hivatala a "hozzájárulás nélküli közterület használatért" 107 ezer forint megfizetésére kötelezte a Milla-aktivistákat. Mint ismert, hétfőn a békemeneteket is szervező CÖF molinója egy napig volt kifeszítve ugyanezen a helyen.

Óriásmolinót próbáltak kifeszíteni szerdán délután a Milla aktivistái az Országháznál, amelyen a következő felirat állt: "Az ország házon kívül van!!!".

Az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-oldal szerint azonban a molinót felhelyezni kívánó aktivistáktól a házőrség tagjai közterület-foglalási engedélyt kértek, majd amikor kiderült, hogy nem rendelkeznek ilyennel, kihívták a rendőröket. A kiérkező rendőrök igazoltatták az aktivistákat.

Ezt a molinót akarták kifüggeszteni a Millások
©

A Milla Facebook-oldala szerint az országgyűlés műszaki igazgatója azt kérte tőlük, hogy írjanak e-mailt az Országgyűlés gazdasági főigazgatóságára, hogy kitehessék a molinót. Amikor az aktivisták megkérdezték, hogy hétfőn a Civil Összefogás Fórum (CÖF) tagjai is megtették-e ezt, mikor kifeszítették saját molinójukat, azt a választ kapták, hogy nem, mert "arról az akcióról a házelnök úr is tudott".

Később azt a választ kapták ugyanerre, hogy a cégnek, amely hétfőn kifüggesztette a "Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!" feliratú transzparenst, "tízszeres közterület-használati díjat kell majd fizetnie".

107 400 forintot kér az Országgyűlés a molinóért

A Milla-aktivisták közlésük szerint ezután levelet küldtek Bakos Emilnek, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatójának, amelyben engedélyt kértek a molinó kifüggesztésére szerdán délután kettőtől csütörtök délután 2 óráig. Levelükben az aktivisták részletes tájékoztatást kértek az elbírálás szempontjairól is megemlítve, hogy a CÖF molinójával szemben nem intézkedett sem a rendőrség, sem a házőrség.

Egy órával később a Milla-aktivisták közzétették a Polyák Lászlótól, a műszaki főosztályvezetőtől kapott levelet is, amelyben az áll, hogy mivel a molinó kihelyezése után kérték az engedélyt, ezért felszólítják őket, hogy "a hozzájárulás nélküli közterület használatot haladéktalanul szüntessék meg, a molinót szereljék le, ellenkező esetben azt Hivatalunk eltávolíttatja".

Molinós flashmobra hívnak hétfőre

Molinó flashmobra hívnak az Éhségmenet Facebook oldalán. "Az Egymillióan a Sajtószabdságért-osok mai akciója bebizonyította, hogy a rezsim csak úgy tudta provokálni az Éhségmenetet a parlament elé kifeszített megalázó molinóval, hogy visszaélt a rábízott hatalommal. Ezért hétfőn, február 18-án 17 órára ismét a Parlament elé hívunk mindenkit egy tiltakozó flashmobra" - írták.


A szervezők azt kérik, hogy aki jön, hozzon magával olyan táblát, plakátot, transzparenst, amit kitenne az Országgyűlés elé. Az esemény Facebook oldalát itt érheti el!

Emellett a hozzájárulás nélküli közterület használatért a közterület használati díj tízszeres összegét, jelen esetben a molinó mérete miatt 107 400 forintot kell befizetniük az Országgyűlés Hivatalának számlájára.

A Millások válaszukban közölték, "gyors gyülekezésnek" tekintik az akciójukat, amit utólag bjelentenek a rendőrségnek a törvényi előírásoknak megfelelően, a díjfizetést pedig megtagadják. Emellett kérik, hogy a CÖF-nek küldött fizetési felszólítást közérdekű adatként hozzák nyilvánosságra.

A hétfői molinót a CÖF feszítette ki, állítólag a házőrség tudtával
©

Mint ismert, hétfőn az éhségmenet érkezési helyére egy óriásmolinót függesztettek ki. A békemeneteket is szervező CÖF később, kedden vállalta a felelősséget a molinó kifüggesztéséért, Csizmadia László, a szervezet elnöke pedig azt mondta, nem kértek engedélyt a transzparens kihelyezésére, "flashmobként" tették ki. Egy blog korábban azt írta, a CÖF molinója a házőrség tudtával került ki a parlamenthez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Diplomás könnyűzenészeket is képezne a Debreceni Egyetem

Diplomás könnyűzenészeket is képezne a Debreceni Egyetem

A szakszervezet szerint módosítani kell az egészségügyi dolgozókra vonatkozó törvényt

A szakszervezet szerint módosítani kell az egészségügyi dolgozókra vonatkozó törvényt