szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Civil Összefogás Fórum „flashmob jellegű akciója” iskolát teremthet.

Sem a Parlament, sem a BRFK, sem a belvárosi önkormányzat nem illetékes a parlament elé kifüggesztett molinók ügyében, így intézkedési jogot sem vindikálnak maguknak – derül ki a hvg.hu-nak megküldött válaszokból.

Mint ismert, az Éhségmenet hétfői demonstrációjára a parlamenti parkoló előtti villanyoszlopokra „Üdvözöljük a szocialista hataloméhség menetét!” feliratú molinót függesztettek ki, a rendőrség és a parlamenti őrség asszisztálásával. Később kiderült, hogy a transzparens a Civil Összefogás Fórumé volt, akik senkitől nem kértek engedélyt, mert „flashmob jellegű akciónak” szánták.

A CÖF függesztette ki a molinót
©

Szerdán az Egy Millióan a Magyar Sajtószabadságért csoport is kifüggesztett egy molinót „Az ország házon kívül van” felirattal, de a parlamenti őrség tagjai azonnal megjelentek leírásuk szerint, és közterülethasználati engedélyt kértek, majd mikor ilyet az aktivisták nem tudtak felmutatni, rendőrt hívtak.

Az Országgyűlés sajtóosztálya ehhez képest azt írta a hvg.hu-nak, hogy semmilyen intézkedés nem történt egyik molinó esetében sem, mert a villanyoszlopok, ahová kifüggesztették őket, már az intézmény területén kívül állnak. „Az Országgyűlési Őrség illetékessége a kordonon belüli területre korlátozódik. A molinó elhelyezésében sem a Hivatal sem pedig az Országgyűlési Őrség munkatársai, semmilyen módon nem működtek közre, nem vállaltak szerepet. Sem az Országgyűlés Hivatala sem az Országgyűlési Őrség, sem hétfőn, sem pedig szerdán nem lépett fel és nem intézkedett a helyszínen a szabálysértőkkel szemben” – írták. Később ugyanakkor az Országgyűlés Hivatala mégis azt írta a Millának, hogy engedély nélküli közterülethasználat miatt fizessenek nekik 107 ezer forintot. Azt írták, erre a CÖF-öt is felszólították.

Megkerestük a BRFK-t, és a belvárosi önkormányzatot is, hogy ők illetékesek-e az ügyben, de mindkét helyről elutasító választ kaptunk, vagyis ezek alapján senkinem sem tartozik a hatáskörébe nem tartozik a kifüggesztés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kevés a nő a magyar hírműsorokban

Kevés a nő a magyar hírműsorokban

Beismerte tettét a bolgár újságírónő meggyilkolásával gyanúsított férfi

Beismerte tettét a bolgár újságírónő meggyilkolásával gyanúsított férfi

Fidesz: Verhofstadt a legnagyobb veszély a kereszténységre

Fidesz: Verhofstadt a legnagyobb veszély a kereszténységre

Sztrájkolnak az ELTE oktatói

Sztrájkolnak az ELTE oktatói

Csak a versenyszférában várja vissza dolgozni a nyugdíjasokat a kormány

Csak a versenyszférában várja vissza dolgozni a nyugdíjasokat a kormány

Arany Ferrarit valaki? Mielőtt Austin Powers elviszi

Arany Ferrarit valaki? Mielőtt Austin Powers elviszi