szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Videófelvétel bizonyítja a Milla szerint, hogy mégis fellépett a szervezet ellen az Országgyűlési Őrség, amikor a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) korábbi akciójára válaszolva ők is egy molinót feszítettek ki a Parlament épületénél. Az Országgyűlés sajtóosztálya korábban azt közölte a hvg.hu kérdésére, hogy semmilyen intézkedés nem történt egyik molinó esetében sem.

"Az Országház biztonságáért felelős", az Országgyűlési Örség parancsnokaként bemutatkozó civil igazolványt kért és az akció beszüntetésére szólította fel a Milla aktivistáit, amikor azok szerdán egy molinót akartak kifeszíteni a Parlament épületénél - derül ki a Milla csütörtök délután közzétett videófelvételéből.

Az intézkedő személy tegnap a kamerát is el akarta tetetni a molinó elhelyezésén dolgozókkal, és az újságíróigazolvány felmutatását kérte az eseményt megörökítő aktivistától. Később rendőrt is hívtak az akció miatt - tette hozzá a Milla.

Mint ismert, az Éhségmenet hétfői demonstrációjára a parlamenti parkoló előtti villanyoszlopokra „Üdvözöljük a szocialista hataloméhség menetét!” feliratú molinót függesztettek ki, a rendőrség és a parlamenti őrség asszisztálásával. Később kiderült, hogy a transzparens a Civil Összefogás Fórumé (CÖF) volt, akik senkitől nem kértek engedélyt, mert „flashmob jellegű akciónak” szánták.

Szerdán a Milla is kifüggesztett egy molinót „Az ország házon kívül van” felirattal, de a parlamenti őrség tagjai azonnal megjelentek leírásuk szerint, és közterülethasználati engedélyt kértek, majd mikor ilyet az aktivisták nem tudtak felmutatni, rendőrt hívtak.

Az Országgyűlés sajtóosztálya ehhez képest később azt írta a hvg.hu-nak, hogy semmilyen intézkedés nem történt egyik molinó esetében sem, mert a villanyoszlopok, ahová kifüggesztették őket, már az intézmény területén kívül állnak.

„Az Országgyűlési Őrség illetékessége a kordonon belüli területre korlátozódik. A molinó elhelyezésében sem a Hivatal sem pedig az Országgyűlési Őrség munkatársai, semmilyen módon nem működtek közre, nem vállaltak szerepet" - írták.  

"Sem az Országgyűlés Hivatala sem az Országgyűlési Őrség, sem hétfőn, sem pedig szerdán nem lépett fel és nem intézkedett a helyszínen a szabálysértőkkel szemben” - tették hozzá. Később ugyanakkor az Országgyűlés Hivatala mégis azt írta a Millának, hogy engedély nélküli közterülethasználat miatt fizessenek nekik 107 ezer forintot. Azt írták, erre a CÖF-öt is felszólították.

"Arcátlanul hazudnak!" - írta most a Facebook oldalán a Milla, amely szerint a videófelvétel cáfolja az Országgyűlés sajtóosztályának korábbi nyilatkozatát. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A PTE hallgatói és alkalmazottai elutasítják a modellváltást

A PTE hallgatói és alkalmazottai elutasítják a modellváltást

Kilőtt a látogatottsága az internetes keresőnek, amely legyűrné a Google-t

Kilőtt a látogatottsága az internetes keresőnek, amely legyűrné a Google-t

Már a harmadik hullámra készül Hollandia, először vezetnek be kijárási tilalmat

Már a harmadik hullámra készül Hollandia, először vezetnek be kijárási tilalmat