szerző:

Hangfelvétel bizonyítja, hogy nem mondott igazat a szekszárdi polgármester, amikor letagadta a trafikmutyit: a hvg.hu birtokába került felvétel tanúsága szerint valóban volt egyeztetés a helyi fideszesekkel, amelyen egyenként vették végig, ki ismeri a dohányboltra pályázókat. Horváth Istvánt az sem zavarta, hogy az egyik helyi képviselő maga is pályázott, mert szerinte az volt a lényeg, hogy "ne a szocik győzzenek".

„Az a lényeg, elkötelezett jobboldalinak kell lenni” – adta meg a trafikpályázatok legfontosabb bírálati szempontját Horváth István, Szekszárd fideszes polgármestere azon az egyeztetésen, amelyen ő és a város kormánypárti önkormányzati képviselői véleményezték a dohányboltokért indulók listáját. A hvg.hu szerkesztőségéhez eljutott hangfelvétel tanúsága szerint az egyeztetés pontosan úgy zajlott, ahogy azt Hadházy Ákos fideszes önkormányzati képviselő elmondta.

Horváth István
©

A valószínűleg március végén lezajlott találkozón – amelyet Horváth István múlt kedden nyilvánosan letagadott – a felvétel alapján a polgármester hozta fel a trafikok ügyét, majd egyenként, nevek és utcák alapján mentek végig a listán. Horváth azt kérdezte, hogy az adott utca melyik önkormányzati képviselő körzetéhez tartozik, és ő ismeri-e az ott lakó pályázót (a hvg.hu birtokában lévő felvételt – ami valószínűleg egy hosszabb felvétel részlete – egyelőre nem hozzuk nyilvánosságra, mert érzékeny személyes adatok, nevek és címek hangoznak el rajta).

„Van neked valaki jelentkeződ?” – kérdezte a polgármester az egyik önkormányzati képviselőtől, mire ő visszakérdezett, hogy el tudja-e intézni, ha nem Szekszárdon, hanem egy közeli településen lenne egy ismerős. Horváth magabiztosan válaszolt: „én mindent tudok”, majd ismertette a cikkünk elején már idézett feltételt. Amikor a képviselő megnyugtatta, hogy a jelöltjei „rendesek”, Horváth csak annyit mondott: „jó, utánanézek”. A trafikpályázat nyerteseinek listáján valóban szerepel az adott településen az adott név.

"Ne a szocik győzzenek!"

A felvétel tanúsága szerint a polgármester többször is rákérdezett egy férfira, mert nem volt biztos benne, hogy nem egy bizonyos tanyatulajdonos rokonáról van-e szó, akit ő "szocinak" tart. Az egyik önkormányzati képviselő megnyugtatta, hogy nem, de később még visszatértek rá, mikor a polgármester nyugtázta a döntést. „Fölírtam” – mondta, de hozzátette, azt azért tudni kellene, hogy nem arról az emberről van-e szó, akire ő gondolt. A trafikpályázatok nyerteseinek listájából kiderül, hogy sikerült megnyugtatni: a listán szerepel a férfi, aki Szekszárdon nyithat dohányboltot.

Horváth leplezetlenül beszélt arról is, hogy a húga is pályázik, és utóbb kiderült, a nő nyert is a pályázaton. Arról is beszéltek a találkozón, hogy az egyik önkormányzati képviselő, Fajszi Lajos is indult a pályázaton. „Te is adtál be?” – kérdezte egy nő, mire a polgármester gyorsan rávágta: „helyes, helyes, ne a szocik győzzenek!” Fajszi Lajos a nyertesek listája szerint két közeli településen nyert trafikjogot, míg a testvére Szekszárdon nyithat dohányboltot.

A szekszárdi városháza
©

A felvétel alapján volt olyan pályázó is, akit a polgármester élből elutasított. Egy helyi vállalkozó neve hallatán Horváth azt mondta: „hány kopogtatócédulát hozott be?!” Az ajánlószelvények elmaradását különösen azért tartotta súlyos bűnnek, mert az illető szerinte „kurva sok megrendelést kapott a Fidesztől”. Az eredmény az lett, hogy a trafikpályázatok győzteseinek listáján nem szerepel a vállalkozó neve.

A polgármester letagadta

Mint korábban – több forrástól származó információk alapján – megírtuk, a kormánypárt helyi potentátjai osztották el a dohányboltok üzemeltetésének jogát, és ezt erősítették meg az Origo forrásai is. Ebben a cikkünkben idéztük először Hadházy Ákost, aki akkor még névtelenséget kérve közölte: Szekszárdon a polgármester, a párt választókerületi elnöke a pályázók listájával érkezett a helyi fideszes képviselők találkozójára, hogy véleményezzék az indulókat. Hadházy a múlt kedden megjelent interjúban névvel vállalva is elmondta, mi történt.

Horváth István szerint viszont semmiféle politikai egyezetés nem volt Szekszárdon a dohánytrafikokra pályázók listájáról. A polgármester-képviselő a hvg.hu-nak azt mondta: semmiféle listát nem látott, és nem is láthatott, hiszen a pályáztatást a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. intézte. Meghazudtolták a trafikmutyiról beszélő fideszes képviselőt a helyi frakció tagjai is, akiket az ATV kérdezett meg. A helyi fideszesek szerint Hadházy hazudik, lehet, mert "régóta vannak konfliktushelyzetei", és lehet, hogy polgármester szeretne lenni.

A hvg.hu-hoz eljutott hangfelvétel alapján azonban az egyeztetés valóban úgy történt, ahogy arról Hadházy beszámolt. Valószínűleg tudta ezt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is, aki a Heti Válasz csütörtökön megjelent számában azt mondta: "Horváth István polgármester az egyeztetés lehetőségét kínálta fel képviselőtársainak egy megbeszélés alkalmával, és megkérdezte a véleményüket a helyi pályázókról." Bár az államtitkár szerint ezen a találkozón döntés nem született, ezzel is ellentmondásba került a polgármester, illetve a fideszes képviselők nyilatkozataival.

A hvg.hu kereste az ügyben Horváth István szekszárdi polgármestert, a Fidesz-frakciót, illetve a Miniszterelnökséget, de egyelőre senkit sem sikerült reagáltatni.