szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több iskolába nem szállították ki a megadott időpontra a tankönyveket, emiatt a tanárok és a Klik által kiküldött diákmunkások feleslegesen vártak. Ahova megérkeztek a csomagok, ott kiderült, van olyan gyerek, akinek nevére több, vagy épp egyetlen tankönycsomagot sem küldtek.

Itt biztosan cirkusz lesz – így jellemezte egy tanár az idei iskolakezdést, vagyis annak még csak egy szeletét, a tankönyvek kiszállítását.

Az idei évtől ugyanis már minden iskolába a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) szerzi be és szállítja ki a tankönyvcsomagokat. A központosított tankönyvellátással már számos probléma felmerült a nyár folyamán. Sokakat például váratlanul ért az, hogy augusztus 15-ig kell befizetniük a szülőknek a tankönyvek áráért kifizetendő csekket. A rendszer szervezetlenségét az is mutatja, hogy júliusban a térítésmentes tankönyvellátásra jogosult gyerekek szülei egy része is kapott csekket a központi tankönyvellátótól a tankönyvek befizetésére.

A tankönyveket augusztus 5-től kezdték kiszállítani, de több iskolába a megadott határidőre nem szállították ki a tankönyveket, és erről nem is szóltak az érintett tanároknak és igazgatóknak. Az egyik fővárosi iskolába például hétfőre várták a tankönyveket, de csak nem érkeztek meg. „Hivatalos értesítést nem kaptunk, csak onnan tudtuk, haza kell mennünk, hogy a Klik által ideküldött diáknak a munkaközvetítő szólt, ne várjon tovább” – mondta a hvg.hu-nak egy tanár, aki a következményektől tartva inkább névtelenséget kért.

Az iskolába végül kedden az ígért fél 9 helyett délután szállították ki a tankönyveket. Hasonlóan járt egy kőbányai gimnázium is, ahova keddre ígérték a tankönyvek kiszállítását. Az iskola tankönyvfelelőse és néhány munkatársa reggel nyolctól várta a szállítmányt, ugyanis azt előre nem közölte a Kello, hogy a nap mely szakaszában várható a teherkocsi. A tankönyvek végül egész nap nem érkeztek meg. A pedagógusok a postásoktól tudták meg, hogy aznap biztosan nem várható a kiszállítás. Hívták a Kellót is, a tankönyvterjesztés monopolhelyzetbe hozott állami cége azonban csak sokadik alkalommal vette fel a telefont. A vonal végén türelmet kértek a tanártól, majd szétkapcsolt a vonal.

Csomagolnák a tankönyveket
©

Az iskola csütörtöktől árulná a tankönyveket, de semmilyen információja nincs arról, hogy mikor jön meg, megjön-e egyáltalán a tankönyvszállítmány. További probléma, hogy ha meg is jönnek a könyvek, nem tudni, pontosan mit kell ráírni majd a számlákra. Az iskola a kérdéseivel megkereste a fenntartó Kliket is, de onnan a Kellóhoz irányították őket a kérdéseikkel. A Kello viszont gyakorlatilag elérhetetlen. 

Úgy tűnik azonban, az sem megnyugtató, ha a tankönyvek megérkeznek. Az egyes csomagok ugyanis névre szólóak, ám van olyan, hogy egy gyerek nevére több csomagot, vagy éppen egyet sem küldött a tankönyvellátó. „Beigazolódott az is, amit már tavasszal jeleztünk, azaz hogy a másik iskolába átmenő gyerekek is kaptak könyvcsomagot, ám az új, hozzánk beiratkozók nem. Azt nem tehetjük meg, hogy odaadjuk a felesleges könyveket nekik, mivel névre szólóak. Erre egyelőre semmilyen tájékoztatást nem kaptunk, de valószínűleg vissza kell küldeni majd, és talán egy hónap múlva ugyanazokat visszaküldik” – mondta egy tanár.

A tankönyveket kicsomagolásához és adminisztrációjához a Klik diákmunka-közvetítők segítségét is kérte. Úgy tudjuk, a diákok csomagonként 7-8 forintot kapnak, illetve csak a szerencsésebbek jutnak így pénzhez. Van olyan, aki már három napja ül különböző iskolákban, hogy kicsomagolhassa a könyveket, de mivel azok nem érkeztek meg, ezért eddig egyetlen fillért sem kapott.

Az ügyben felkerestük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, ahol elmondták, már a múlt héten, augusztus 5-én elkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba. Arra azonban nem tudtak választ adni, hány iskolába nem érkeztek meg időben a tankönyvek. A Kello irodájában csak az ügyfélszolgálatban dolgozó munkatársat tudtuk elérni, aki elmondta, nem nyilatkozhat a sajtónak, de ezen kívül „minden a legnagyobb rendben halad”.

Ha szülőként, diákmunkásként vagy tanárként hasonlót tapasztal a tankönyvek kiszállítása, befizetése körül, írja meg nekünk az ugye[email protected] címre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!