szerző:
Ivanyos Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem tudta megmondani a Klebelsberg Intézményfenntartó, hogy milyen forrásból mennyi pénz van arra, hogy a rászoruló családok valóban ingyen jussanak tankönyvekhez iskolakezdéskor. Az elvileg illetékes Központi Könyvtárellátó napok óta elérhetetlen. Pedig számos családot terhel meg idén az iskolakezdés, a tanszerek egyre drágábbak, az Eduline egyik felmérése szerint legalább 20 ezer forintot kell költeniük a szülőknek, ha az összes iskolai tanezköszt meg szeretnék venni. A nem akkreditált drága nyelvkönyvekért így ráadásul mindenképpen fizetni kell, és sok helyen csak kölcsönben kapják a könyveket a rászorulók.

„Mindennel együtt körülbelül 120 ezer forintba fog kerülni az iskolakezdés. A tankönyveket ugyan ingyen kapjuk, de így is rengeteget kell költeni a tanszerekre: az iskolatáskát 24 ezerért vettük, az íróasztal és a hozzátartozó szék körülbelül 40 ezerbe került, a különböző tanszerek ára – színes ceruzák, tolltartó, tornafelszerelés – pedig 20 ezer volt” – mondta Katalin, akinek a kislánya az első osztályt kezdi szeptembertől.

A GfK Hungária piackutató adatai szerint 2012-ben átlagosan 10 százalékkal emelkedett a tanszerek ára az egy évvel azelőttihez képest. Az Eduline egy tavalyi összeállítása alapján egy fővárosi papírkereskedésben legalább 20 ezer forintot kell költeniük a szülőknek, ha az összes iskolai tanszert meg szeretnék venni. A legolcsóbb iskolatáska 12 000, a legdrágább 32 990 forintba került tavaly. A kisméretű tolltartó ára 700 és 3800 forint között változott, felszerelve a legolcsóbb 2690, a legdrágább 5990 forint volt. Golyóstollat lehetett kapni 50, de 2000 forintért is, míg körzőből a legolcsóbb 470, a legdrágább – készletben – 3200 forint volt.

„Ki tudjuk fizetni az iskolakezdést, de ebben a hónapban spórolnunk kell” – mondta Beatrix, akinek két általános iskolás gyermeke van. Mint mondta, körülbelül 60 ezer forintot költ majd a család a tanszerekre és a tankönyvekre idén.

A köznevelési törvény szerint a pedagógust munkakörével összefüggésben megilleti az a jog, hogy "árkorlát nélkül" megválassza az alkalmazott tanulmányi segédleteket, márkás taneszközöket, ruházati és más felszereléseket. Ugyanakkor a jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy a szülők kérelmezzék az iskolában, hogy részben vagy teljesen mentesülhessenek a tanszerek költségének megfizetése alól. Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) vezetője ugyanakkor azt mondta a hvg.hu-nak, hogy még mindig kevés család tud arról, hogy kaphatna támogatást a taneszközökre.

Rengeteg a rászoruló

Idén szeptembertől az állam 90 ezer családnak nyújt jelentős segítséget azzal, hogy az első osztályos gyermekeik tankönyvcsomagjáért nem kell fizetniük. Ebben a tanévben már több mint 600 ezer diáknak – az első évfolyamosoknak és a rászorulóknak – jár az ingyentankönyv.

„A kisebbik gyermekünk tartósan beteg, ezért nem kell fizetnünk a tankönyveiért, de a nagyobbiknak, aki most kezdi a középiskolát, 25 ezer forintba kerül a csomag” – mondta Beatrix. A jogszabályok alapján minden általános, illetve középiskolásnak jár az ingyenesség, aki tartósan beteg, sajátos nevelési igényű, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, és aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. Az általunk felkeresett iskolákban, a budapesti Leövey Klára Gimnázium és Szakközépiskolában a tanulók egyharmada, a X. kerületi Harmat Általános Iskolában a diákok fele, a váci Boronkay György Műszaki Középiskolában a diákok egy negyede jogosult a tankönyvtámogatásra.

Szép, érdekes, de drága a tankönyv
©

Éppen ezért is érdekes, hogy vannak olyanok, akik eleshetnek az ingyenességtől, például azok, akik iskolát váltanak szeptembertől, ugyanis május 5-ig kellett az új iskola felé igazolniuk a rászorultságukat. Keszei Sándor szerint sokakhoz nem jutott el, hogy a májusi határidőig igazolniuk kell a jogosultságukat, és utólag erre már nincs lehetőségük.

A rendszer szervezetlenségét az is mutatja, hogy júliusban a térítésmentes tankönyvellátásra jogosult gyerekek szülei egy része is kapott csekket a központi tankönyvellátótól a tankönyvek befizetésére. Az Emmi közleménye szerint csak egy adminisztrációs hiba történt, mint írják: „vagy az iskola pontatlanul rögzítette a fizetési módot, vagy a szülő elmulasztotta igényét hitelt érdemlően jelezni”, a Központi Tankönyvellátó (Kello) kérésére nekik külön kell igazolniuk az iskolában, szeptemberben a jogosultságukat.

Tényleg ingyen van?

Még nem tudni pontosan, hogyan oldják meg azt a problémát, hogy számos helyen túlcsúszik a tankönyvcsomag összege az állam által megállapított gyermekenkénti 12 ezer forinton. Ez különösen a felső tagozatban vagy a középiskolákban merül fel, ugyanis a nyelvtankönyvek, vagy például az atlasz is már önmagában sokba kerülhet. Az általunk megkeresett középiskolákban is elmondták, hogy a kilencedikes évfolyamon körülbelül 30 ezer forintba fog kerülni a tankönyvcsomag – később egyébként ez már kevesebb lesz, mert nem kell annyi mindent újra beszerezni. „Az új kerettanterv miatt rengeteg drága, új könyvek kellett megrendelnünk” – magyarázza Závodszky Judit, a Leövey Gimnázium tanára.

Rohangálni a kedvezményért
Egy másik nehezítés, hogy idén már nem lehet utólag, számlák alapján iskolakezdési támogatást igényelni: a munkáltatók csak papíralapú vagy elektronikus utalvány formájában biztosíthatják ezt a juttatást a szülőknek, ők azonban csak azokban az üzletekben fizethetnek vele, amelyek szerződést kötöttek az utalvány kibocsátójával – írja az Adózóna. A problémát pedig főként az okozza, hogy csak a kijelölt helyeken fogadják el az utalványokat, az összesen hét tankönyves információs ponton (Kello-pont), illetve Budapesten két, a megyeszékhelyeken egy-egy postán fizethettek iskolakezdési utalvánnyal a tankönyvekért.
Iskolakezdési támogatást annak a szülőknek adhat a munkáltató, akinek a gyermeke, illetve a vele egy háztartásban élő házastársának a gyermeke családi pótlékra jogosult. A közös gyermek után mindkét szülő kaphat támogatást, akár ugyanattól a munkáltatótól is. Ha több munkahellyel rendelkezik a dolgozó, akár mindegyiktől megkaphatja a juttatást, az sem számít, ha részmunkaidőben dolgozik. A támogatás összege diákonként maximum a minimálbér 30 százaléka, vagyis 29 400 forint lehet, amelyet egy vagy több részletben is adhat a munkáltató. Az utalványokat a tanévkezdés előtti 60. naptól december 31-ig lehet elkölteni.

Az önkormányzati fenntartású iskolarendszerben eddig a települések kiegészíthették az állami tankönyvtámogatást, azonban az új, államosított rendszerben még nem lehet pontosan tudni, hogy miből fizeti ki az állam ezeket az összegeket. Az ügyben felkerestük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) is. „A rászorulók térítésmentesen kapják a tankönyveket. Lesz olyan hely, ahol az önkormányzat pótolja majd ki az összegeket, a többi településen viszont a Klik feladata lesz ez.Valószínűleg ez utólag a szeptember végén, október elején az elszámoláskor fog megtörténni” – mondta Lövei Tünde, a Klik sajtófőnöke a hvg.hu-nak. Arról azonban nem tudtak tájékoztatást adni, hogy az idei évtől pontosan mennyi pénzt különítettek el ezekre a támogatásokra. Mint megtudtuk, az ügyben a Kello lenne illetékes, azonban ők napok óta nem veszik fel a telefont, és a hétfőn küldött levelünkre sem válaszolnak.

„Problémát jelenthet, hogy csak az akkreditált tankönyvek számítanak ingyenesnek, azonban az új követelmények miatt számos tankönyvet nem sikerült még akkreditáltatni, ez különösen a drága nyelvtankönyvekre igaz” – mondta Laucsek István, a XI. kerületi tankerület munkatársa a hvg.hu-nak.

Egy másik gond az, hogy hiába ingyenesek a tankönyvek, több helyen csak „kölcsönbe” kapják azokat a rászorulók, a váci Boronkay György Műszaki Középiskolában például az iskola könyvtárába kell leadni ezeket az év végén. A négy iskoláskorú gyereket nevelő Márta elmondta a hvg.hu-nak, hogy habár nekik is jár az ingyenesség, a legnagyobb, gimnazista fiúk esetében nem élnek vele, mert nem akarják a tankönyveket visszaadni az iskolának. „Inkább kifizetem a 25 ezres tankönyvcsomagot, hogy az érettségire tudjon miből tanulni” – tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elnézést kért az amerikai hadsereg, amiért azzal viccelődtek, hogy lebombázzák az ufóhívőket

Elnézést kért az amerikai hadsereg, amiért azzal viccelődtek, hogy lebombázzák az ufóhívőket

34 év után fogták el egy repülőgép-eltérítés gyanúsítottját

34 év után fogták el egy repülőgép-eltérítés gyanúsítottját

Sokkal olcsóbb lett a sárgarépa és a petrezselyem

Sokkal olcsóbb lett a sárgarépa és a petrezselyem

Megfulladt a férfi, aki a víz alatt akarta megkérni barátnője kezét

Megfulladt a férfi, aki a víz alatt akarta megkérni barátnője kezét

Orbán Viktor a Facebookon búcsúzott Sára Sándortól

Orbán Viktor a Facebookon búcsúzott Sára Sándortól

“A néppártiak többsége felfogta, hogy a Fidesz támadása a Néppártot gyengíti”

“A néppártiak többsége felfogta, hogy a Fidesz támadása a Néppártot gyengíti”